Peste 90% dintre firmele mici si mijlocii sunt afectate de criza financiara, in special ca urmare a diminuarii cererii si a ingreunarii accesului la finantare, a declarat, marti, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM-uri private din Romania (CNIPMMR).
„Peste 90% dintre IMM-uri au probleme mai mari sau mai mici legate de criza economica. Cele mai multe probleme sunt legate de diminuarea comenzilor si de lipsa surselor de finantare. Fenomenul se extinde destul de rapid la nivelul unui numar din ce in ce mai mare”, a spus Nicolescu la un seminar pe tema dificultatilor intampinate de firmele mici si mijlocii din cauza crizei financiare.
Alte efecte ale crizei financiare asupra firmelor mici si mijlocii, identificate de Consiliul pentru IMM-uri , sunt reducerea exportului, diminuarea investitiilor si, nu in ultimul rand, efectul psihologic al dificultatilor de pe piata. „Dezghetarea creditarii este esentiala pentru ca lipsa finatarii omoara si afacerile viabile. Romania este mai afectata din acest punct de vedere, deoarece 95% dintre banci depind de capitalul strain, iar firmele mama isi pastreaza banii”, a adaugat reprezentantul CNIPMMR. Pe de alta parte, Nicolescu a precizat ca IMM-urile se confrunta cu un blocaj financiar creat pe de o parte de stat, prin datoriile pe care trebuie sa le plateasca sectorului privat, si pe de alta parte de companii, care din cauza dificultatilor financiare nu isi achita datoriile. „La sfarsitul lunii decembrie, statul avea de platit sectorului privat 2,1 miliarde de euro. In cascada, acest blocaj inseamna 8-9 miliarde de euro”, a mai spus Nicolescu.
Peste 90% din IMM-uri, afectate de criza financiara
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...