Peste aproximativ o lună și jumătate, începe o nouă sesiune de depunere de cereri unice pentru subvenții agricole și zootehnice, care să vină în ajutorul celor peste 800.000 de fermieri români înscriși în program.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care să permită ca prevederile OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți aplicată în agricultură în perioada 2015-2020 să se aplice și în cei 2 ani de tranziție 2021-2022, în limita fondurilor disponibile (toate acestea valabile până la intrarea în vigoare a noii Politici Agricole Comune).
“Depunerea cererii unice de plată, începând cu data de 1 martie 2021, trebuie să decurgă în bune condiții. Nepromovarea prezentului act normativ în regim de urgență poate avea consecințe grave, atât în plan economic, cât și în plan social, în principal prin neacordarea în condiții bune a celor circa 3,811 miliarde euro din FEGA și a circa 1 miliard euro din FEADR alocate României pentru perioada de tranziție, cu impact deosebit de grav asupra sectorului agricol al României”, argumentează MADR.
Formularul pentru cererea unică este pregătit de APIA și urmează să fie definitivat și publicat în Monitorul Oficial luna viitoare. Conform statisticilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, peste 800.000 de beneficiari ai schemelor/măsurilor de ajutor/sprijin urmează să depună cererea de subvenție în 2021.
Ca și în anii trecuți, se aplică următoarele scheme de plată: schema de plată unică pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri precum și schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic.
De asemenea, se aplică următoarele măsuri compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10-Agro-mediu și climă, Măsura 11-Agricultura ecologică, Măsura 13-Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice(PNDR 2014-2020) și ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal și zootehnic.
Reamintim faptul că, în campania din anul 2020, procedura depunerii cererilor unice de subvenții APIA a demarat în 2 martie și trebuia finalizată în 15 mai, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, termenul limită a fost prelungit cu încă o lună. Completarea declarațiilor de suprafață s-a realizat exclusiv electronic. Conform datelor APIA, între 2 martie-15 iunie 2020 s-au depus, la nivel național, 826.964 cereri unice de plată pentru o suprafață de 9.814.937,86 hectare.