Peste 72% din firmele care au fost inchise in primele noua luni nu aveau activitate, a declarat presedintele ANAF Sorin Blejnar, care considera ca lichidarea acestor societati nu a fost determinata de aplicarea impozitului minim. „Consideram ca principalele cauze care au dus la oprirea activitatii acestor firme au fost renuntarea la societatile comerciale nefunctionale, restrangerea activitatii din motive de criza economica sau mutarea activitatii altundeva”, a declarat Blejnar pentru MEDIAFAX.
El a aratat ca, din cele 128.046 scocietati inchise in perioada ianuarie-septembrie, 92.723, respectiv 72,4%, nu aveau activitate la momentul respectiv, iar 12.704 firme, reprezentand 10% din total, au avut un volum de activitate nesemnificativ, cu o cifra de afaceri lunara sub 100 de euro.
Presedintele ANAF a aratat ca multe dintre firme s-au inregistrat ca persoane fizice autorizate (PFA) pentru a-si organiza mai bine activitatea.
In perioada mentionata, au fost infiintate 51.845 de persoane fizice autorizate, cu aproape 3.000 mai multe decat pe intreaga perioada din 2008, cand numarul total de noi PFA a fost de 49.092.
Potrivit datelor ANAF, statul a incasat pana in luna septembrie, la bugetul general consolidat, venituri de 592,8 milioane de lei din aplicarea impozitului minim.
Potrivit prevederilor unei ordonante de urgenta care a intrat in vigoare de la 1 mai, firmele in cazul carora impozitul pe profit a fost mai mic decat impozitul minim sunt obligate la plata unor sume calculate in functie de veniturile realizate.
Astfel, firmele platesc un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei. Contribuabilii care inregistreaza profit platesc in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.
Introducerea acestui impozit a fost criticata de oamenii de afaceri, dar si de reprezentantii partidelor politice.
Peste 72% din firmele care au fost inchise in primele noua luni nu aveau activitate
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...