O analiză realizată Eurosmart SPRL arată faptul că numărul companiilor care au accesat o procedură de insolvență, în trimestrul al III-lea al anului 2022, a crescut în medie cu 16,3% la nivelul Uniunii Europene față de trimestrul anterior.
Potrivit sursei, România se situează printre țările cu cea mai mare rată de creștere în trimestrul al treilea, iar în top se mai află Ungaria (110,6%), Spania (66,1%) și Lituania (4%). La polul opus sunt țări precum Cipru (-32,7%) și Estonia (-21,3%).
„România urmează un trend ascendent al numărului de insolvențe înregistrate la nivelul anului 2022, acesta fiind în creștere cu aproximativ 8% față de 2021, cu un număr de 6.649 de companii care au accesat protecția legii insolvenței, conform datelor publicate de ONRC. Inflația, creșterea prețurilor privind utilitățile, precum și limitarea accesului la finanțare prin creșterile succesive ale ratelor dobânzii – au fost principalele cauze care au determinat companiile să apeleze la protecția oferită de lege. Acestea sunt și principalele considerente pentru care estimăm menținerea trendului crescător și pe parcursul anului 2023”, susține Octavian Barbu, Business Development Manager Eurosmart.
La nivel european, cele mai afectate sectoare au fost industria, construcțiile și HoReCa, iar cele mai stabile au fost reprezentate de educație, sănătate și servicii financiare, conform Eurostat.
În România, cele mai afectate sectoare economice au fost comerțul, construcțiile și industria prelucrătoare, aceste trei domenii cumulând peste 50% din numărul total al insolvențelor urmate de industria HoReCa – cu un procent de aproape 9%.
Din punct de vedere geografic, județele care conduc clasamentul insolvențelor sunt București, Cluj și Bihor, la polul opus fiind Botoșani, Harghita și Covasna.
Lună de lună, în Sălaj, cel puțin 6 firme au intrat în insolvență anul trecut
Pe parcursul anului trecut, la nivelul județului Sălaj au fost înființate, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, 1.620 de firme noi.
Tot în 2022, un număr de 373 de firme din Sălaj au fost dizolvate, cu peste 5 la sută mai mult decât în 2021, când s-au dizolvat 355 de firme.
A crescut, de asemenea, numărul persoanelor juridice care au decis să își suspende activitatea. În 2022, au fost înregistrate 296 de suspendări, cu peste 18 la sută mai mult decât în anul precedent, când au fost 250 de suspendări de activitate.
Au fost radiate 913 firme, față de 780 în 2021, ceea ce înseamnă o creștere cu peste 17 la sută.
A scăzut, în schimb, numărul profesioniștilor intrați în insolvență, de la 82, în 2021, la 69, în 2022.