Camere de supraveghere performante urmează a fi montate în intersecțiile din Zalău, pe spațiul public, în stațiile de autobuz și chiar în autobuze. Administrația locală derulează un proiect, aflat acum în faza de achiziție, care, odată implementat, va contribui semnificativ la asigurarea ordinii și siguranței publice.

Proiectul, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, costă peste 6 milioane de lei (6.297.363,98 lei) și presupune montarea de sisteme de monitorizare a traficului în 21 de intersecții din municipiu, montarea a 16 camere tip LRP și 44 de camere pentru supraveghere trafic și spațiu public, 106 camere de supraveghere în spații publice. De asemenea, vor fi montate sisteme de monitorizare video în 20 de autobuze și 11 stații de autobuz. 

“Într-o realitate în care fenomenul infracțional este într-o continuă diversificare, apreciez că este nevoie de dialog și cooperare între instituțiile publice, în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru prevenirea faptelor care afectează climatul social”, spune Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău.

Afirmația a fost făcută vineri, 5 mai, în cadrul ședinței Comisiei Locale de Ordine Publică a Municipiului Zalău. Membrii acestei comisii sunt secretarul municipiului Zalău, Marina Fazacaș, directorul Poliției Locale, Lucian Trif, subcomisarul de poliție Stelian Crăciun, șeful Poliției Municipiului Zalău, consilierii locali Gheorghe Taloș și Gabriela Olar, iar președinte este primarul Ionel Ciunt. Membrii Comisiei Locale de Ordine Publică nu sunt remunerați.

La ședință a participat și colonel Vasile Cigăran, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean “Menumorut Voievod” Sălaj, precum și reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Zalău.    

Printre subiectele abordate se numără elaborarea Planului de Ordine și Siguranță Publică la nivelul Municipiului Zalău pentru anul 2023, identificarea și stabilirea unui cadru de cooperare între instituțiile publice și serviciile publice în domeniul ordinii și siguranței publice, în scopul identificării de soluții pentru prevenirea faptelor care afectează climatul social, analiza fenomenului infracționalității stradale, având ca victime copiii, și identificarea unor măsuri concrete de reducere a acestuia.