Nici n-a pornit bine programul de incurajare a consumului de fructe in scolile din judet ca distribuirea merelor catre elevi a si fost oprita. Am intreprins o incursiune prin cateva scoli din Zalau si, intr-adevar, ni s-a confirmat ca elevii au primit mere doar o singura data. Campania a debutat odata cu inceperea cursurilor, mai exact pe 6 ianuarie. Elevii cu care am discutat nu s-au plans de calitatea merelor, chiar daca unora li s-au atribuit 6-7 mere mai mici in loc de cinci mere de cate 100 de grame fiecare. Asta datorita faptului ca un mar este obligatoriu sa cantareasca minim 100 de grame si nu toate fructele indeplinesc aceasta conditie.
Capitolele igiena si depozitare lasa mult de dorit
SC Pomicola SRL a fost una dintre cele doua firme care a castigat licitatia privind distribuirea merelor in scolile din judetul Salaj. Numai ca so- cietate nu avea un spatiu corespunzator pentru merele culese de cu toamna. A improvizat unul intr-un fost grajd de iepuri ce apartinea societatii „Avicola”. In astfel de conditii precare, o parte din mere au inceput sa se altereze. Ce mai tura-vura, depozitul nu indepli-nea nici pe departe conditiile de pastrare si de igiena prevazute in caietul de sarcini. Ziarul nostru a sesizat aceste aspecte si se pare ca cei ce au urechi si au trebuit sa auda au auzit. Spun asta pentru ca, asa cum aminteam, s-a sistat activitatea de furnizare a merelor in scoli. S-a sistat cu adevarat. SC Po-micola distribuie mere in cinci din cele opt loturi in care este impartit judetul, adica la peste 13.000 de elevi.
Cautam alt furnizor, daca…
L-am contactat ieri pe Tiberiu Csoka, vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj si l-am intrebat despre soarta merelor pentru elevi. Vicepresedintele nu stia ca s-a sistat distribuirea merelor in mai bine de jumatate dintre scolile salajene. Dar nici nu-si facea mari probleme. „In contract sunt prevazute 84 de zile pentru distribuirea merelor si aceasta perioada poate dura pana la sfarsitul anului scolar Nu exista o data fixa pentru debutul distribuirii. Daca Pomicola nu-si poate re- media defectiunile, Consiliul Judetean va aplica prevederile contractuale, inclusiv re-zilierea contractului. Vom apela la alt furnizor de fructe in scoli. Deci nu trebuie sa ne alarmam”, a declarat pentru Graiul Salajului Tiberiu Csoka. Daca specialisti din Consiliul Judetean s-ar fi deplasat doar vreo trei-patru kilometri pana la spatiul de depozitare inainte de semnarea contractului nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie.
Deficientele nu se pot remedia in sapte zile
Vasile Chindris, purtatorul de cuvant al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, nu stia nici el, ieri, ca s-a suspendat acti-vitatea de furnizare a merelor in scoli salajene. Cert este ca DSVSA a notificat SC Pomicola sa remedieze, in maxim sapte zile, deficientele de la capitolul depozitare si igiena. In sapte zile nu se pot remedia, spun specialistii. Directorul executiv al DSVSA Salaj, Petru Firicel, s-a intalnit sambata cu cei patru actionari ai SC Pomicola. Le-a sugerat sa incerce sa aduca la nivelul de plutire starea depozitului. Dar e necesara o investitie mare. Intrebarea se pune astfel: De ce directorul Firicel a semnat autorizatia de functionare a depozitului, fara ca inspectorii DSVSA Salaj sa verifice obiectivul. Daca totusi l-au verificat, cum au putut accepta ca un asemenea spatiu sa fie destinat depozitarii merelor pentru elevi? Pentru a nu intra la alte banuieli, ar fi bine ca directorul DSVSA Salaj sa ne ofere un raspuns care sa-i multumeasca si pe cititorii nostri dar si pe parintii elevilor consumatori de mere depozitate in fostul grajd de iepuri.