Mai multe categorii profesionale ar putea fi obligate să se testeze periodic, pe cheltuiala proprie, dacă nu sunt vaccinate împotriva Covid-19. Cei care refuză se pot alege cu contractele de muncă suspendate.
Un proiect de lege pus în transparență decizională de către Ministerul Sănătății prevede ca personalul medical nevaccinat din spitale, din cadrul ISU, Inspectoratului de Aviație (avioanele și elicopterele SMURD), Ministerului de Interne, inclusiv din instituțiile subordonate, să fie obligat să se testeze pe cheltuiala proprie.
Concret, acești angajați vor fi obligați să prezinte la locul de muncă certificatul verde Covid-19 care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Cei care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut recent prin boală mai au la dispoziție varianta testării, pe banii lor. Dacă refuză să facă acest lucru, riscă suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile. Excepție face personalul din cadrul unităților publice care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, în acest caz testarea realizându-se cu suportarea costurilor de către angajator.
Mai mult, în instituțiile unde aceste prevederi nu sunt respectate, conducătorii acestora vor primi amendă de la 50.000 de lei până la 100.000 lei.
“Vaccinurile împotriva Covid-19 și-au dovedit eficacitatea atât în scăderea transmisibilității, a riscului de boală, cât și în scăderea riscului de a ajunge la forme severe, care să colmateze sistemele de sănătate.
Personalul medical reprezintă una dintre categoriile profesionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire de COVID și implicit devine transmițător al infecției atât către pacienți, cât și către membrii de familie. Pacienții reprezintă cea mai vulnerabilă categorie în a dezvolta forme severe ale bolii, datele statistice, raportările zilnice demonstrând faptul că persoanele care prezintă afecțiuni sunt categoriile cele mai afectate, iar măsurile care trebuie avute în vedere pentru protejarea acestora trebuie să fie adoptate în regim de urgență. De asemenea, personalul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și cel al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, alături de serviciile publice de ambulanță și unitățile și compartimentele de primiri urgențe sunt parte a Sistemului Național de Asistența Medicală de Urgență și Prim ajutor Calificat (…).Echipajele de prim ajutor calificat, anestezie terapie intensivă și cele de salvare aeriană ale Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare sunt formate și din cadre militare – pompieri special pregătiți în acordarea primului ajutor calificat și piloți, parte din echipajul medical. Pe lângă echipajele care acordă asistența medicală de urgență participă la intervenții operative și pompieri pregătiți pentru stingerea incendiilor. Astfel, se poate constata faptul că, pe lângă cadrele medicale din unitățile sanitare publice, pompierii și piloții participă la misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență și misiuni de stingere a incendiilor, prezentând același grad ridicat de expunere la riscul epidemiologic cauzat de virusul SARS- CoV- 2.
La momentul actual, la nivel european, se înregistrează un trend ascendent cu creșteri semnificative de infectări cu virusul SARS-Cov-2 în anumite țări, între care și România, care se distinge și prin faptul că are una dintre cele mai reduse acoperiri vaccinale din UE, ceea ce se traduce printr-o receptivitate mare a populației la infecție și la boală (inclusiv forme severe și decese).
În anul 2020 la nivelul unităților sanitare, în rândul personalului angajat au existat multiple focare, aceste evenimente generând situații în care activitatea medicală a fost perturbată fie prin suspendarea activității, fie prin desfășurarea acesteia în condiții deficitare, situații care s-au reflectat în calitatea serviciilor medicale oferite pacienților. Nu în ultimul rând s-au înregistrat multiple pierderi de vieți omenești în rândul personalului medical.
Ca urmare, pentru a proteja pacienții (beneficiarii serviciilor medicale) de riscul de infectare cu SARS-CoV 2 și pentru a menține starea de sănătate a personalului medical și funcționarea la parametri adecvați a sistemului de sănătate, este necesar să fie adoptate cele mai potrivite măsuri pentru asigurarea unui mediu sigur în unitățile sanitare”, scrie în expunerea de motive care însoțește proiectul de hotărâre.
Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a încercat încă din luna iunie să introducă testarea personalului medical nevaccinat pe cheltuilala proprie. Propunerea s-a lovit atunci de opoziția sindicatelor. De altfel, în luna august, sindicaliștii din Sănătate anunțau victorioși că “argumentele și presiunile Sanitas au dat rezultate: personalul medical nevaccinat nu va fi obligat să se testeze periodic pe banii proprii!”.
În demersul lor de a explica de ce testarea angajaților nevaccinați din Sănătate pe banii lor nu e o măsură corectă, sindicaliștii afirmau că acest sector de activitate stă cel mai bine, la nivel național, în ceea ce privește imunizarea, rata medie fiind de aproape două ori și jumătate mai mare decât rata vaccinării în România.
În prezent, rata de vaccinare în rândul personalului de la Spitalul Județean de Urgență Zalău este de 65,45% (medici- 87%, asistenţi medicali – 68%, infirmieri- 65%, registratori medicali- 62%, brancardieri- 69%).