Vine o veste neplăcută pentru persoanele care au ales să se imunizeze împotriva Covid-19 cu serul Johnson&Johnson, convinși fiind de faptul că acesta se administrează într-o doză unică. Pe măsură ce varianta Delta (cea mai contagioasă dintre mutații) devine dominantă, experții în boli infecțioase cred că aceste persoane ar putea fi nevoite să un vaccin de rapel, cu unul dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager de la Pfizer/Biontech sau Moderna.
Există o îngrijorare cu privire la protecția pe care o oferă vaccinul Johnson&Johnson împotriva mutației Delta, detectată pentru prima dată în India, și care circulă momentan în peste 85 de state din lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Noua tulpină de coronavirus a fost asociată cu boli mult mai severe și are șanse de a deveni rapid versiunea dominantă a virusului în Statele Unite, avertizează directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walenski.
În prezent, nu există date substanțiale care să arate cât de eficae este vaccinul Johnson&Johnson împotriva tulpinii Delta, deși studiile britanice arată că două doze ale vaccinurilor Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca protejează mai bine împotriva noii mutații decât una singură. Cele două seruri ARNm au prezentat rate de eficacitate de aproximativ 95% în studiile efectuate, în timp ce vaccinul Johnson&Johnson a avut o eficiență de 66% în prevenirea formelor moderate până la severe de Covid-19 la nivel global, atunci când au circulat variante mai contagioase.
Dr.Peter Hotez de la Colegiul de Medicină Baylor, expert în vaccinuri, spune că “o a doua doză de la Johnson&Johnson sau a unuia dintre vaccinurile care au în compoziție ARNm ar putea oferi o protecție mai largă”.
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a vaccinat la rapel cu Moderna, deși a făcut prima doză cu AstraZeneca. Mai multe state, inclusiv Germania, au ales să efectueze rapelul cu un ser ARNm de la Pfizer/Biontech sau Moderna, rezultând o “schemă de vaccinare mixtă”, după o primă doză de la AstraZeneca, vaccin care nu prezintă ribonucleotidul de tip ARNm.