Persoanele persecutate din motive etnice de catre regimurile instaurate in Romania de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 ar putea sa primeasca o indemnizatie dublata, de la 100 la 200 de lei, incepand cu luna decembrie 2010, potrivit unei adoptate la Senat, deputatii fiind for decizional.
Senatorii au adoptat, cu amendamente propuse de Comisia pentru munca, familie si protectie sociala, o propunere legislativa pentru modificarea ordonantei 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice. Initiatori ai acestei propuneri legislative sunt trei deputati apartinand grupului minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, Miron Ignat, Niculae Mircovici si Aurel Vainer.
Initiativa, care propune modificarea ordonantei in sensul majorarii drepturilor banesti cuvenite beneficiarilor de la 100 la 200 lei, primise initial un raport de respingere din partea membrilor comisiei sesizate in fond.
In decizia luata, comisia tinuse cont de punctul de vedere al Guvernului care informase Parlamentul ca majorarea indemnizatiilor la nivelul celor acordate persoanelor persecutate din motive politice, respectiv 200 lei pentru fiecare an de persecutie, potrivit estimarilor, in conditiile anului 2009, ar fi determinat influente financiare lunare suplimentare de circa 34,95 milioane de lei, respectiv de circa 419,4 milioane de lei la nivelul unui an, reprezentand 0,06 la suta din PIB.
Plenul a decis insa retrimiterea initiativei legislative la Comisia pentru munca in vederea intocmirii unui raport suplimentar. Astfel, membrii comisiei au hotart sa modifice prevederile propuse de initiatori, astfel incat drepturile sa fie acordate incepand cu data de 1 decembrie 2010. Ei au argumentat ca astfel se da posibilitatea Guvernului sa-si stabileasca toate cheltuielile suplimentare pe care le presupune aplicarea acestei initiative, in proiectul de buget pe anul 2010, fara insa a afecta considerabil acest buget, fiind vorba doar de o luna de aplicare.
Initiativa legislativa, care are caracter ordinar, urmeaza sa fie dezbatuta de Camera Deputatilor, care este Camera decizionala.