Pericol in şcoli – copiii nevaccinaţi

imagine-articol0_47186

 

A început şcoala şi odată cu asta a apărut un pericol uriaş de care elevii şi părinţii lor nu sunt conştienţi. În colectivitate, copiii sunt expuşi riscului de îmbolnăvire, în condiţiile în care mulţi dintre ei nu sunt vaccinaţi. Părinţii care refuză vaccinarea copiilor nu sunt conştienţi că tocmai odrasla lor poate fi cea care este îmbolnăvită de ceilalţi sau cea care îi îmbolnăveşte pe cei din jurul său. 

Rata vaccinării împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR) a scăzut anul trecut la 70,35 la sută în Sălaj, potrivit datelor furnizate de DSP în luna iunie a acestui an. Iar limita de siguranţă pentru menţinerea imunităţii de comunitate, (cea care îi protejează atât pe copiii nevaccinaţi sub 1 an, cât şi pe cei mai mari şi nevaccinaţi) este de cel puţin 80 la sută din populaţie. Rata medie de vaccinare în România este de 89,4 la sută, faţă de 91,4 la sută în 2013. Judeţul nostru este aşadar mult sub rata medie, cu 10 la sută sub limita de siguranţă.
Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, ne spune că „şcoala a început de curând, suntem în faza de triaj epidemiologic care durează aproximativ o lună, apoi vom şti care este situaţia la nivelului şcolarilor, dacă au fost sau nu vaccinaţi.” „În discuţiile şi întâlnirile cu medicii de familie, am încercat să-i convingem să aibă mai multă capacitate şi libertate de a comunica cu părinţii, să le explice că vaccinurile sunt benefice, iar dacă un copil nu este vaccinat, în momentul în care merge în colectivitate, în primul rând, copilul lor este cel care este în pericol, pentru că ceilalţi copii sunt deja vaccinaţi. Sigur că şi ceilalti sunt expuşi unui risc, dar riscul major este pentru copilul nevaccinat care se poate îmbolnăvi de orice dacă nu este protejat”, mai spune Ligia Marincaş. stop_coloana

Vaccinarea pe etape de vârstă

În primele 24 de ore de viaţă se face vaccinarea antihepatita B, iar între 2 şi 7 zile se face vaccinarea antituberculoză, ambele în maternitate. Următorul vaccin administrat sugarului este la 2 luni, fiind vorba de vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă, antipoliomielită, antihaemophilus influenzae B, antihepatita B, antipneumococică şi se administrează de către medicul de familie, cu două repetări ale vaccinului, la vârsta de 4 luni şi 11 luni (faţă de 6 luni cât era în vechiul grafic). Când copilul împlineşte un an se face vaccinare antirujeolă, antirubeolă, antioreion, cu repetare la vârsta de 5 ani (faţă de 7 ani, cât era prevăzut în vechile norme).
La vârsta de 6 ani este programată o nouă vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă, antipoliomielită, fiind comasate vaccinurile care se făceau anterior la 4 ani şi la 9 ani.
Ultimul vaccin obligatoriu prevăzut în graficul Ministerului Sănătăţii este când copilul împlineşte vârsta de 14 ani, vaccinarea antidifterie, antitetanos sau vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă.