Comuna Pericei este formată din satele Pericei (reședința), Bădăcin, Periceiu Mic și Sici. Primarul Boncidai Csaba (UDMR) este în funcție din anul 1996. Am stat de vorbă cu edilul despre ce se mai întâmplă în comună, din punct de vedere al proiectelor de investiție și dezvoltare, și am constatat că aici se muncește necontenit, pentru binele cetățeanului.
“Mă bucur că am reușit să aduc Periceiul pe linia de plutire, am crescut nivelul de trai în comună. Nu sunt discrepanțe majore între Pericei și restul satelor. Avem drumuri, apă curentă, iar infrastructura rutieră este realizată în mare parte”, spune primarul.
De curând, edilul a avut mai multe întâlniri cu echipele de lucru din cadrul ACOR, pentru a găsi o soluție ca la Pericei, și în restul comuneler participante, să fie implementat proiectul denumit “Satul Inteligent” (smart village). Prin acest obiectiv, se urmărește ca în mediul rural să existe o administrație foarte transparentă, pe înțelesul tuturor. Conform spuselor primarului, “termenii de lemn”, formali, induc în eroare cetățeanul. Așadar, se urmărește “apropierea de cetățean, în interesul cetățeanului”.
“Noi trebuie să ținem pasul cu tehnologia, trebuie să furnizăm servicii de care au nevoie cetățenii. Satul Inteligent ar dota administrația cu pârghii prin care omul care are nevoie de servicii să le poată rezolva prin intermediul unui click sau printr-o apăsare de buton. Cu informatizarea vom ieși câștigători. Noi vrem de fapt să scăpăm de managementul cozii, faptic. Avem obligația de a asigura cetățeanului o viață mai bună, și trebuie să avem această mândrie de a ne putea așeza la aceeași masă cu cei din vest. Consider că, așa cum bătrânii noștri pot folosi Facebook sau alte aplicații în străinătate, vor putea să se descurce astfel. Dacă vom putea să implementăm, vom putea obliga Guvernul să ne mai dea și alte atribuțiuni”, explică primarul.
Bugetul pe anul 2021 este axat, în mare parte, pe latura socială, și aici vorbim de sectorul educațional, dar și de sănătate. În comună se dorește un sistem bine pus la punct care să se ocupe de îngrijirea bătrânilor. În acest scop, administrația locală colaborează îndeaproape cu o fundație creștină, unde primăria contribuie cu bani la salariile angajaților.
“Avem un sistem de îngrijire a bătrânilor la domiciliu, care funcționează de 5 ani, dar mai trebuie să lucrăm la el pentru că există lacune. Evităm să rupem bătrânii de viața comunității. Avem nevoie de ajutorul bisericilor, de sensibilizarea tuturor instituțiilor la nivel local, nu să ne acoperim de hârtii și să lăsăm esențialul. Printr-un proiect finanțat cu fonduri europene, vom dota cu paturi hidraulice, acolo unde este nevoie, cu scaune cu rotile și cu cadrane pentru mers. Există o asistentă și o infirmieră, angajate, care fac vizite la domiciliu, în funcție de necesități. Și de la fundație, avem un autoturism prin care asigurăm transportul la servicii medicale și investigații de specialitate”, a explicat Boncidai Csaba.
În comună se vrea, de asemenea, mai multă implicare în sistemul de after-school. Administrația așteaptă ajutor prin voluntariat și bunăvoință din partea oamenilor. Totul se face pentru schimbarea atașamentului societății față de cei nevoiași. After-school-ul funcționează și în vacanță, iar aici vin copiii comunității sau cei care au nevoie să intre pe un făgaș normal în ceea ce privește situația la învățătură.
Programul este de la orele 10:00 la 15:00, zilnic, mai puțin în weekend. Nu se asigură masa pentru copii aici dar, dacă s-ar implementa, primăria ar fi gata să achite tot, din bugetul propriu.
“E destul de greu să sensibilizăm oamenii, ca să se ocupe de voluntariat. Avem nevoie de fiecare om să ne ajute. Întregul proces nu este doar de învățare, ci este și despre educare, despre închegarea comunității. Spuneți dumneavoastră, nu ar putea așa, câte o bunică pe rând, să citească după-masa, câte o poveste copiilor? Trebuie să punem accentul mai mult pe ajutor, nu doar pe toleranță și empatie”, constată edilul.
Clădirea școlii din Pericei este, poate, una dintre cele mai frumoase din județ. A fost terminată de curând, și mărturie stau sălile noi de clasă, dotate cu mobilier cochet și grupurile sanitare de ultimă generație. Urmează achiziția pentru dotarea instituției cu sistem IT, table inteligente și material didactic pentru laboratoarele de fizică, chimie, biologie sau limbi străine. Printre viitoarele obiective se află specializarea școlii pe profil muzical, achiziția de instrumente muzicale, o școală fără ghiozdan, și aici vorbim de condiții prin intermediul cărora copiii să facă ceea ce le place și spre ce au înclinație. Printr-un proiect pe fonduri europene, la Pericei, fiecare copil a primit câte o tabletă, necesară pentru școala online. Se urmărește crearea unei simbioze între cariera profesională și creșterea copiilor. Grădinița cu program prelungit din localitate funcționează cu 6 grupe de copii. Este în desfășurare un proiect pentru dotarea fostei clădiri after-school, care va fi o creșă, destinată să vină în sprijinul familiilor cu copii mici. Reabilitarea grădiniței din Pericei este aproape finalizată.
Dispensarul medical din localitatea Pericei se află în faza de reabilitare.
“La etaj vom asigura 3, 4 cabinete de specialitate, pentru care am comandat deja aparatură minimală. Avem un singur medic de familie la 3.778 locuitori, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Am fost nevoiți să angajăm, odată cu pandemia, o asistentă medicală cu normă întreagă la școală, și în vacanță ajută cazurile sociale care implică copii”, spune primarul.
La nivelul obiectivelor de investiții propuse a se realiza în anul 2021, se derulează un număr de 43 de proiecte, iar lista este în continuă schimbare.
“Prin PNDL am depus 8 proiecte, 7 câștigate, și unul, cel pentru reabilitarea primăriei, nu. Am asfaltat 95% din drumuri, am construit drumuri de legătură, inelare, prin care sunt unite localitățile. În Bădăcin am făcut trei ieșiri, iar la Sici, două. Am legat Periceiul de Crasna, iar aceste drumuri mai asigură apropierea de proprietățile oamenilor”, continuă edilul.
Anul trecut s-a depus un proiect pe fonduri europene pentru aparatură de dezinfecție, atât pentru suprafețe mari, cât și pentru suprafețe mici. S-a construit o capelă mortuară pentru culte. În 2019 s-a depus un proiect pe fonduri europene pentru energie geotermală, iar pe viitor, dacă s-ar putea, administrația ar vrea să implementeze un proiect îndrăzneț, prin care să transforme biomasa în energie. De asemenea, printr-un proiect C.N.I., se va construi un canal colector subteran pentru apa meteorică și două baraje pe versanți, pentru a crea o rezervă de apă folosită în irigații și pentru agrement.
Din 2009, Periceiul are piste pentru bicicliști, iar acum au fost incluse în reabilitarea trotuarelor. Se lucrează intens, iar cele două proiecte au fost contopite.
În viitor, nu e timp de odihnă la Pericei. Se va amenaja un Muzeu al Țesăturilor și al Pălincii, într-o casă cu tindă și subsol. Aici nu se pune accentul pe evenimentele unde “se dau mici și bere”. Comunitatea promovează turismul religios, la Sici având loc ocazional tabere pentru tineri. La Centrul de Promovare Turistică din Sici, sunt doi angajați și se urmărește dezvoltarea unui sistem de găzduire pentru turiștii doritori, în casele oamenilor. Tot în Pericei, este un sit arheologic de importanță maximă, unde trei fetițe au dat un exemplu demn de urmat și au venit ca voluntare la săpături. De asemenea, pe un teren de 3.200 metri pătrați, se va construi un complex de relaxare care va cuprinde parcări, o pistă de săniuș, o tiroliană și un teren de tenis. Momentan nu se poate începe la lucru, deoarece sub locul respectiv se găsește un alt sit, ce conține fundația unei biserici vechi, medievale. Se va amenaja un teren sintetic la școala din Pericei și se va construi încă o casă de ceremonii funerare, la Bădăcin.
“Eu nu mă ascund sub cifre, eu vreau să rezolv necesități!”, a conchis primarul Boncidai Csaba.
Cea mai mare investiție în comună este cea legată de asfaltarea drumurilor și se ridică la 1.205.305,71 lei, iar cea mai puțin costisitoare, dar nu mai puțin importantă, este legată de extinderea rețelei de joasă tensiune, în valoare de 5.000 de lei.