Perchezitiile de la pacanele s-au lasat cu retineri, confiscari de aur si valuta

imagine-articol3_53017

 

Dupa perchezitiile efectuate miercuri in 15 sali de jocuri de noroc din Salaj si la alte 300 in tara, inclusiv la dimiciliile patronilor lor, politistii au ridicat aproape cinci sute de mii de lei, peste o suta de mii de euro, cinci sute de dolari, peste doua mii de dolari canadieni, 120 de lire sterline, aproximativ sase sute de mii de forinti, peste trei sute de kuna croati, 100 de monede de aur si argint si peste 1 kilogram de aur. 77 de aparate de joc neautorizate au fost indisponibilizate, iar opt persoane au fost retinute. Fata de alti opt indivizi suspectati de evaziune fiscala si spalare de bani s-a dispus masura controlului judiciar. “n urma descinderilor, au fost descoperite 15 sali cu jocuri de noroc care functionau fara licenta.
In Salaj, procurorii, politistii si jandarmii au descins miercuri in 15 locatii din judet. De dimineata pana seara s-au facut perchezitii in sali de jocuri de noroc din mediul rural, din Simleu Silvaniei si din Zalau. “n municipiu au fost fost vizitate, printre altele, si vestitele baruri cu pacanele din zona autogarii.
Perchezitiile s-au desfasurat la nivel national, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, si au vizat sediile si punctele de lucru a 16 firme, dar si locuintele unor persoane banuite de evaziune fiscala si spalare de bani. 313 locatii din 29 de judete si din capitala au fost perchezitionate.

Evaziune fiscala cu pacanele masluite

Persoanele în cauza sunt banuite ca, începând cu anul 2013, ar fi creat un mecanism infractional în scopul fraudarii bugetului de stat, prin neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor obtinute din exploatarea aparatelor de jocuri electronice de noroc. Concret, veniturile obtinute din exploatarea pacanelelor ar fi fost diminuate dupa ce “s-a umblat” la mecanismele ori la sistemele de contorizare ale aparatelor. Procurorii spun ca principalele metode utilizate pentru falsificarea mecanismelor de contorizare ale pacanelelor constau in modificarea parametrilor tehnici ai aparatelor prin resoftarea memoriilor, modificarea controlului mecanic de iesire, metoda ce nu necesita interventia fizica in aparat stop_coloanasi scaderea ratei în care se genereaza posibilitatea de castig prin instalarea unor dispozitive artizanale numite „frâne”, care incetinesc acumularea procentajului la care este generata posibilitatea de castiguri mari (jackpot).
Ulterior, sumelor neinregistrate in evidentele contabile le-au fost atribuite o provenienta aparent legala, fiind reintroduse in circuitul economic ca ,”imprumut asociat” pentru extinderea activitatilor în domeniul jocurilor de noroc.

Aici sunt banii jucatorilor la pacanele !

O interventie spectaculoasa a politistilor la salile cu pacanele din Salaj a avut loc exact acum un an. Istoria se repeta acum si reiese ca frauda la pacanele continua. Nu doar metodele de operare sunt aceleasi, de masluire a aparatelor si spalarea banilor. Capturile politistilor dupa descinderi arata ca suspectii prefera aceleasi metode de „investire” a profitului obtinut fraudulos: bani cash la saltea, valuta si aur.
Miercuri, politistii au confiscat cinci sute de mii de lei, peste o suta de mii de euro, diverse sume de bani in alte valute, 100 de monede de aur si argint si peste 1 kilogram de aur.
Anul trecut, pe vremea asta, la descinderile din Salaj procurorii au gasit tot bani gheata si aur. Au ridicat atunci din casele suspectilor 25 de kilograme de aur, peste doua milioane de lei, aproape trei sute de mii de euro, calculatoare si laptopuri, 40 memory-stick-uri, la care s-a mai adaugat si un seif în erau alte cateva sute de mii de euro.