Scandalul privind modul in care sunt acordate sporurile salariale sub forma gradatiilor de merit in scolile din Salaj este in toi. 

rn

Politia a facut la sfarsitul saptamanii trecute perchezitii la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, la Colegiul National "Silvania" Zalau, dar si in trei scoli gimnaziale – Scoala Gimnaziala "Porolissum" Zalau, Scoala Gimnaziala Stârciu si Scoala Gimnaziala nr. 1 Horoatu Crasnei.
Inspectoratul de Politie Judetean Salaj a anuntat joi, 7 februarie, ca politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lânga Judecatoria Zalau, efectueaza cinci perchezitii, într-o cauza penala ce vizeaza mai multe infractiuni.
Concret, se cerceteaza legalitatea actelor care au stat la baza acordarii de gradatii de merit unor profesori. Este vorba de comiterea infractiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaratii, fals intelectual si uz de fals. Din probatoriul administrat pâna în prezent a reiesit ca faptele au fost comise în perioada 2016 – 2018.
Gradatiile de merit reprezinta un spor de 25 la suta la salariul profesorilor care o primesc, spor care se acorda pe o perioada de 5 ani.

rn

Primele perchezitii au fost in noiembrie,
la Inspectorat si la Scoala Corneliu Coposu

rn

Politistii salajeni si procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Zalau au facut prima data perchezitii in acest caz in 2 noiembrie, anul trecut. Una la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj si una la Scoala Generala Corneliu Coposu. Cercetarile vizau comiterea infractiunilor de fals material în înscrisuri oficiale si uz de fals. Din probatoriul administrat a reiesit ca faptele au fost comise în perioada 2016 – 2017.
Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau a oferit atunci detalii in exclusivitate pentru Graiul Salajului si a explicat ca scopul perchezitiilor a fost strangerea de probe cu privire la activitatea infractionala comisa de persoane angajate la In spectratul Scolar si la Scoala Corneliu Coposu, intrucat existau indicii cu privire la comiterea infractiunilor de fals in inscrisuri oficiale, fals in declaratii si posibil alte infractiuni, comise pentru a beneficia, in mod injust, de gradatii de merit, constand intr-un spor de 25 la suta din salariu, pe o perioada de 5 ani.
Nici directorul Scolii Gimnaziale Corneliu Coposu din Zalau, Gheorghe Bancea, nici purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Marcel Lucaciu, nu au vrut sa declare nimic public atunci, pe motiv ca ancheta este in desfasurare.

rn

Gradatiile de merit sunt validate de o comisie
a Inspectoratului Scolar Judetean Salaj

rn

Conform explicatiilor de la Inspectoratul Scolar, o comisie din cadrul institutiei valideaza dosarele depuse de profesori, in baza unei metodologii a Ministerului Educatiei, care aproba ceea ce inainteaza Inspectoratul.
"Gradatia de merit se acorda pe o perioada de 5 ani. La nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj exista o comisie de validare a dosarelor depuse in vederea acordarii gradatiilor de merit. Dosarele sunt trimise la ministerul Educatiei unde sunt aprobate, dupa care ajung inapoi la inspectorat si impartite in teritoriu", potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Marcel Lucaciu.
Exista o metodologie de acordare a gradatiei de merit, intocmita de ministerul Educatiei si transmisa catre inspectoratele scolare, care, la randul lor, o disemineaza in unitatile de invatamant.
Informatiile cu privire la procedura de acordare a gradatiei de merit sunt postate pe site-ul ISJ Salaj, iar rezultatele, pe categorii de personal, au fost afisate la avizierul ISJ Salaj, potrivit lui Marcel Lucaciu.

rn

Cine raspunde in Inspectorat de acordarea
consistentului spor pe o perioada de cinci ani

rn

Inspectorul scolar general Maria Pop este responsabil cu aprobarea gradatiilor de merit.
Consilierul juridic, Andreea Ignat, este responsabil cu elaborarea procedurii operationale.
Apoi, responsabil cu verificatul este inspectorul scolar adjunct Dari Toma.
Inspectorul general Maria Pop aproba, iar lui Dari Toma sarcina de a pune totul in practica, urmand ca toata documentatia sa fie arhivata.

rn

Industria de diplome si atestate pentru puncte
in plus la dosarul pentru gradatia de merit

rn

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din “nvatamant – filiala Salaj, Eusebiu Lehene, sustinea in toamna, cand a izbucnit scandalul, ca "se da o batalie mare pentru gradatiile de merit, pentru ca se acorda un procent mare la salariul de baza".
"E clar din punctul meu de vedere ca metodologia de acordare a gradatiilor de merit poate fi viciata, pentru ca exista o intreaga industrie pentru obtinerea de tot felul de diplome si atestate care pot aduce puncte in plus in timpul evaluarii", ne-a declarat liderul sindical din invatamant.
In sesiunea din 2018 au fost acordate 115 gradatii de merit, din care 109 pentru personal didactic de predare si 6 pentru personal didactic auxiliar.
In 2017 au fost acordate 152 de gradatii de merit, prin care beneficiarii primesc un plus de 25 la suta la salariu timp de 5 ani.

rn

Cine conduce Inspectoratul Scolar Judetean Salaj,
un invatamant politizat "pana in maduva oaselor"

rn

In Salaj avem un invatamant politizat pana in "maduva oaselor", condus in calitate de sef al Inspectoratul Scolar Judetean Salaj de Maria Pop, sotia senatorului PSD Gheorghe Pop. Nici macar conducerea Inspectoratului nu este pe de-a-ntregul ocupata prin concurs. Maria Pop – inspector scolar general, post ocupat prin concurs; Mioara Gudea – inspector scolar general adjunct, post ocupat prin concurs; Dari Toma – inspector scolar general adjunct, detasat prin ordin de ministru, sustinut de UDMR Salaj. Postul lui Dari Toma a fost ocupat prin concurs de Irina Kovacs, care este acum secretar de stat in Ministerul Educatiei, sustinuta de UDMR Salaj.