Perchezitii la 15 sali cu pacanele din Salaj

imagine-articol29_52981

 

313 sali cu pacanele si domicilii ale suspectilor din toata tara sunt perchezitionate de procurori si politisti

15 sali de jocuri de noroc din Salaj sunt luate cu asalt astazi de politisti si jandarmi, actiunea fiind in desfasurare la aceasta ora.
Operatiunea s-a desfasurat la nivel national, in 29 de judete si in capitala. 24 de persoane sunt acuzate, în două dosare penale, de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Dupa numarul de locatii vizate de perchezitii, Salajul este fruntas, aflandu-se in primele 10.
Sute de sali de jocuri de noroc din 29 de judete si din capitala au fost luate cu asalt in aceasta dimineata de politisti si jandarmi.
Actiunile in forta au vizat sediile şi punctele de lucru a 16 firme, dar si locuintele unor persoane bănuite de evaziune fiscală si spălare de bani.
Politistii au pus în aplicare 24 de mandate de aducere, fiind vizate persoane cu vârste cuprinse între 30 si 52 de ani, în două dosare penale având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
”La data de 9 noiembrie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, efectuează 313 percheziţii, în 29 de judeţe si în municipiul Bucuresti”, precizeaza un comunicat al IGPR.
Pe langa procurori si poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, la cele 313 perchezitii de ieri dimineata au participat si poliţişti ai Direcţiei de Investigatii Criminale din cadrul I.G.P.R., ai Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si ai inspectoratelor de poliţie judeţene Arges, Bacău, Bihor, Bistrita – Năsăud, Brasov, Caras – Severin, Călărasi, Cluj, Constanta, Covasna, Dâmbovita, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timis, Vaslui si Vâlcea, precum şi jandarmi.

Pacanele masluite si bani negri

Persoanele în cauză sunt banuite ca, începând cu anul 2013, ar fi creat un mecanism infractional în scopul fraudării bugetului de stat, prin neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor obţinute din exploatarea aparatelor de jocuri electronice de noroc. Concret, veniturile obţinute din exploatarea pacanelelor pe raza mai multor localităti din 29 de judete din tară ar fi fost diminuate dupa ce “s-a umblat” la mecanismele ori la sistemele de contorizare ale aparatelor. Procurorii spun ca principalele metode utilizate pentru falsificarea mecanismelor de contorizare ale pacanelelor constau in modificarea parametrilor tehnici ai aparatelor prin resoftarea memoriilor, modificarea controlului mecanic de ieşire, metodă ce nu necesită intervenţia fizică în aparat, si scăderea ratei în care se generează posibilitatea de câştig prin instalarea unor dispozitive artizanale numite „frâne”, care încetinesc acumularea procentajului la care este generată posibilitatea de câştiguri mari (jackpot). stop_coloana
Ulterior, sumelor neînregistrate în evidenţele contabile le-ar fi fost atribuită o provenientă aparent legală, fiind reintroduse în circuitul economic ca ,,împrumut asociat” pentru extinderea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc.

Patronii de pacanele nu s-au potolit
dupa arestarile facute acum un an

Procurorii DIICOT Salaj au facut la finele lunii octombrie a anului trecut nu mai putin de 96 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Salaj si Maramures în cadrul unei actiuni pentru destructurarea unui grup infractional organizat specializat în savârsirea de infractiuni informatice si economice în domeniul jocurilor de noroc.
Numeroase localuri care gazduiau pacanele au fost luate cu asalt.
Considerat de procurorii DIICOT lider al grupului infractional, Danco Stelian era asociat cu alti doi inculpati din dosar, Panes Remus Claudiu si Ciascai Radu Ovidiu, la doua firme care detin aparate de joc, administrând în total 248 de de pacanele în Salaj, Bistrita-Nasaud si Maramures. Cei trei actionari sunt acuzati si de evaziune fiscala de cinci milioane de euro. Cu ocazia perchezitiilor domiciliare ale DIICOT în acest dosar a fost gasita si ridicata cantitatea de 25,830 de kilograme de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare si laptopuri, 40 memory-stick-uri, precum si un seif în care se se gaseau înca câteva sute de mii de euro.
În comunicatul DIICOT referitor la aceasta actiune de amploare se arata ca erau suspectati 13 administratori, asociati si angajati de la cinci firme ce au ca obiect principal de activitate “activitati de jocuri de noroc si pariuri” si alte 52 de persoane în calitate de asociati sau administratori ai mai multor societati comerciale care detin diferite baruri sau locatii în care se afla mai multe aparate de jocuri de noroc. Acuzatiile erau ca, începând din 2012, au constituit si au aderat la un grup infractional organizat pentru a truca aparatele de noroc si pentru evaziune fiscala.