Conform Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), un divort nu mai poate avea loc intre doi soti doar prin intermediul unui acord de mediere.
Sotii nu pot divorta doar in baza unui acord de mediere, a retinut Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in cadrul solutionarii unui recurs in interesul legii (RIL).
Astfel, sotii nu ar putea sa ceara unei instante sa ia act de un asemenea acord. Opinia instantelor, pana acum, era impartita: unele considerau ca se poate divorta in baza unui acord de mediere, altele ca nu.
Solutia ICCJ va deveni obligatorie de la publicarea in Monitorul Oficial, moment de la care va fi disponibila si motivarea deciziei.
Asadar, doar divortul, in sine, nu poate fi facut prin mediere. In schimb, exista elemente anexe divortului care pot face obiectul unui acord de mediere. E vorba de "rezolvarea aspectelor accesorii divortului", conform ICCJ.
Astfel, sotii pot sa se inteleaga cu privire la forma divortului (culpa comuna sau personala) sau pot sa stabileasca unele aspecte ce privesc alte chestiuni accesorii (de exemplu, numele sotilor, dupa divort), atat timp cat este respectat interesul superior al copilului.