Raiffeisen Bank atentioneaza clientii sa nu raspunda solicitarilor primite pe mail sau prin SMS privind datele personale sau informatii confidentiale, precum parole sau codul PIN, intrucat banca nu trimite astfel de mesaje de verificare sau alertare. „Deoarece ne confruntam din ce in ce mai des cu mesaje false trimise pe email ca venind din partea Raiffeisen Bank, va informam ca banca nu trimite sub niciun pretext pe email sau SMS mesaje de verificare sau de alertare, continand formulare, programe atasate sau redirectionari catre site-uri care sa solicite datele personale sau informatii confidentiale. Aceste tipuri de mesaje vin de la adrese de mail contrafacute sau inexistente cu scopul de a frauda persoana respectiva”, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit. Banca face apel la clientii care primesc astfel de mesaje sa notifice acest lucru prin telefon sau mail, pentru a lua masurile necesare de blocare a tentativelor de frauda prin intervenirea rapida pentru limitarea efectelor si dezactivarea site-urilor respective.
„Primim sesizari privind astfel de mesaje atat de la clienti ai bancii, dar si de la persoane care nu sunt clientii nostri. Pot sa va asigur ca adresele de mail folosite de cei care pun la cale atacul nu sunt preluate din surse de informatii detinute de Raiffeisen Bank”, a declarat, in comunicat, Radu Topliceanu, director in cadrul institutiei de credit. Clientii mai multor banci au fost supusi in ultima perioada unor atacuri de tip phishing, care presupune inselarea increderii persoanelor vizate, prin insusirea unei false identitati pe Internet, fara afectarea fizica/informatica a sistemelor institutiei. Mesajele e-mail, transmise aparent din partea bancii si destinate utilizatorilor de posta electronica, sunt realizate astfel incat sa poata fi considerate informari oficiale si legitime ale bancii.
Anul trecut, Raiffeisen Bank a fost cea mai vizata institutie bancara din Romania de atacurile phishing, cu 60%, fiind urmata de BCR (13%), BRD (10%), Piraeus Bank (8,5%) si Banca Transilvania (8,5%), potrivit producatorului de solutii de securitate informatica BitDefender.