De la 1 iunie, 84.000 de pensionari salajeni nu mai beneficiaza de reduceri la transportul cu trenul sau cu autobuzul.
In timp ce sindicatele propun ca masuri alternative pentru economia la bugetul statului impozitarea diferentiata, inghetarea si nu diminuarea pensiilor, guvernantii gasesc, ca pe banda rulanta, alte modalitati de a lua cate ceva si de la varstnici. Dupa cum a declarat joi presedintele Traian Basescu este posibil ca masura de diminuare cu 15 la suta a pensiilor sa fie mentinuta pana la sfarsitul anului. In plus, seful statului a mai pus sare pe rana, afirmand ca „nu crede ca exista o sansa ca pensiile sa fie reduse diferentiat”. In urma cu o saptamana, la Zalau, politicienii democrat-liberali salajeni nu au exclus posibilitatea ca pensiile sa fie diminuate „progresiv” si ca, probabil, pensia minima sa nu scada. Dar, se pare ca si aceasta alternativa, in care ar fi putut spera 9.000 de pensionari salajeni, cu 350 de lei pensie, s-a naruit.
Mai mult, se discuta ca, incepand cu 1 iunie 2010, sa nu se mai acorde facilitatile pentru transportul intern auto si feroviar, transportul local in comun, prevazute de Ordonanta de Urgenta nr. 71/2004, privind acordarea unor facilitati familiilor de pensionari. De subventia cu 50 la suta a transportului rutier si feroviar, in Salaj au beneficiat 84.000 de pensionari (din care 72.000 de persoane beneficiari de pensii de stat si de agricultori). Dintre cei 12.000 de varstnici care primesc pensii prin legi speciale, o parte, care sunt veterani de razboi, au avut gratuitate pentru calatoriile cu trenul si autobuzul.
Dispar gratuitatile
In municipiul Zalau, aproape 7.000 de pensionari au beneficiat de calatorii gratuite cu mijloacele de transport public. Toti acestia vor fi nevoiti, de la 1 iunie, sa plateasca integral costul biletelor de calatorie.