Economistul salajean Alexandru Tamba face o analiza a ultimelor masuri adoptate de guvern si ne spune la ce ne putem astepta de la anul 2019 sub guvernarea coalitiei PSD-ALDE. 

rn

Pensionarii raman cu buza umflata si nu primesc pensiile marite promise cu surle si trambite de PSD, in timp ce inflatia le musca serios din veniturile actuale.
Bancile vor fi sub asediul naucitor al guvernului, care le aplica taxe suplimentare impovaratoare, iar acestea vor trebui fie sa inchida fie sa transfere aceste costuri in plus pe seama cetatenilor, marindu-le dobanzile.
Multinationalele vor fi tinta predilecta a Fiscului; si sa tinem cont ca economia Salajului este tinuta in picioare tocmai de doua multinationale – Tenaris Silcotub si Michelin – cei mai mari angajatori din judet.
Populatia va trebui sa suporte cresteri de preturi, o rata a inflatiei ’ngrijoratoare, iar creditele vor fi mai scumpe si se vor acorda mai greu.

rn

Marirea pensiilor promisa de la 1 ianuarie s-a amanat; pensionarii ies oricum pe minus din cauza inflatiei

rn

"Punctul de pensie pe baza careia se calculeaza pensia cetatenilor trebuia sa fie de la 1 ianuarie 1.265 de lei. Acest lucru se amana pana la 1 septembrie 2019, deci o amanare de 8 luni.
Pensionarii pierd o data prin faptul ca nu li se majoreaza pensia si mai pierd si prin cresterea ratei inflatiei. Insa, atentie! La produsele de baza: cartofi, paine, carne, cresterea preturilor este mai mare de 5 la suta. Practic, pe primele 8 luni pensionarii pierd prin scumpirea produselor, mai ales a celor de baza, iar din septembrie, daca se vor mari pensiile, pierderea se mai reduce datorita cresterii punctului de pensie. Dar si aici ar mai fi de adaugat ca cel mai greu de suportat va fi de cei cu pensii mici, cei care au pensii mari sau foarte mari vor trece mult mai usor peste inflatie" , atrage atentia economistul Alexandru Tamba..

rn

Asaltul asupra agentilor economici inseamna limpede
ca nu sunt bani pentru un buget rezonabil pe 2019

rn

"Asaltul asupra acestor agenti economici (banci, multinationale) se explica prin nevoia de bani la buget. Se pare ca proiectul de buget pe 2019 nu se ’nchide pe deficit de maxim 3%, asa ca este necesar ca Guvernul sa creasca veniturile din impozite si taxe ’n conditiile ’n care ’n 2019 cresc cheltuielile fata de 2018.
Poate ca trebuie reglementate cumva si "optimizarea" profiturilor acestor agenti economici, ’nsa asta se face fara sa se ostilizeze populatia ’mpotriva respectivelor societati, care platesc impozite si taxe ’n Romania, cum ar fi: contributii sociale la pensii si sanatate, impozit pe salariiile angajatilor, TVA, accize, taxe pe terenuri, cladiri etc.
Dupa toate previziunile, cresterea economica pe 2019 va ’ncetini. Cetateanul care va solicita credite, precum si societatile comerciale, trebuie sa fie precaute si sa-si faca bine calculele ’n ceea ce priveste posibilitatile de rambursare a creditelor accesate", este viziunea pe 2019 a analistul salajean Alexandru Tamba.