Nemultumiti de modificarile pe care le aduce noua Lege a sistemului unitar de pensii publice in privinta calcularii pensiilor, zeci de pensionari salajeni au pichetat ieri Prefectura. Ei au transmis, prin intermediul prefectului o scrisoare premierului Emil Boc, prin care solicita mentinerea actualului sistem de calcul al pensiilor si abrogarea legilor speciale.
Membri ai Sindicatului Liber al Pensionarilor si Uniunea Judeteana a Pensionarilor Salaj s-au adunat in Piata 1 Decembrie din Zalau, in fata Institutiei Prefectului, cu pancarte prin care trimiteau mesaje Executivului: „Guvernanti! Nu modificati metodologia in vigoare de stabilire a cuantumului pensiilor in plata”, „Guvernanti! Pensionarii ai caror copii si nepoti sunteti, va cerem sa nu anulati un drept legal castigat!” Cele doua organizatii au actionat in numele celor peste 30.000 de membrii ai lor si cer Guvernului sa nu modifice prevederile Legii 19/2000 prin care stabilirea cuantumului pensiilor in plata la inceputul fiecarui an se face in functie de valoarea punctului de pensie prevazut in bugetul asigurarilor sociale. Acesta este un drept de care beneficiaza de multi ani pensionarii, la care nu vor sa renunte. Potrivit proiectului Legii sistemului unitar de pensii publice, la inceputul fiecarui an pensiile vor fi stabilite in functie de salariul mediu brut prognozat, folosit la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Aceasta cerinta, impreuna cu solicitarea abrogarii legilor speciale prin care s-au acordat privilegii anumitor categorii de pensionari, sunt cuprinse intr-o scrisoare pe care Ilie Gorgan, presedintele SLP Salaj, si Teofil Dreptate, presedintele UJP Salaj, au trimis-o premierului Emil Boc prin intermediul Prefecturii Salaj.
La protest au fost prezenti varstnici din tot judetul, membri ai filialelor SLP din Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou, Banisor, Sarmasag, Ileanda, Romanasi etc.
Avram Ardelean, 64 de ani, Banisor:
„Sunt bolnav de inima, acum o luna am fost operat. Am o pensie de 500 de lei. Numai ieri am dat pe medicamente 110 lei si imi ajung pentru doua saptamani. Jumatate din pensie o dau pe medicamente. Restul abia mai ajunge pentru cheltuieli, pentru agricultura, paine. Vrem sa creasca pensiile”.
Maria Sestras, 56 de ani, Zalau:
„Am o pensie de 630 de lei. Ma descurc foarte greu cu banii. Initial am fost in pensie de boala, acum sunt pentru limita de varsta. Am probleme cu tiroida, cu inima, cu stomacul, cu aparatul urinar si altele, iar banii din pensie ii dau pe medicamente si pe cheltuielile cu intretinerea. Pentru mancare imi raman foarte putini. Ar trebui sa tin regim dar nu reusesc, nu-mi ajung banii. Mi-ar mai trebui inca o pensie sa pot tine regimul. In statiune n-am fost niciodata chiar daca am reducere la bilet, nu-mi permit. Ar trebui sa ma operez dar m-ar costa 1.000 de lei, adica aproape doua pensii. De unde bani?”