Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, în calitate de for decizional, cu 247 de voturi "pentru" si 21 de abtineri, proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru mai multe categorii de bugetari. Legea urmeaza sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata în Monitorul Oficial pentru ca sa inceapa sa produca efecte. Astfel, vor ramane fara acest venit special deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al Parchetelor, functionarii publici cu statut special, functionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrii Curtii Constitutionale si personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania. Curtii de Conturi, In schimb, sportivii, jurnalistii, actorii, angajatii MAI, MApN, ai serviciilor secrete si politistii de la penitenciare. raman cu aceste pensii.
rn
Considerat un segment privilegiat, dar si extrem de controversat, pensiile de serviciu din Romania, denumite generic si pensii speciale, au reprezentat si continua sa reprezinte un punct nevralgic
al sistemului de pensii, datorita greutatii financiare cu care apasau visteria tarii, varsta la care se acordau, precum si datorita regulilor de stabilire si acordare a acestora, reguli care au fost facute tot de parlamentari, care marti le-au eliminate, dar care au reusit sa invrajbeasca populatia. Controversele pe tema pensiilor de serviciu au devenit mai acerbe pe masura ce a crescut numarul categoriile profesionale si astfel s-a incalcat grav principiul contributivitatii care trebuia sa asigure echitatea sistemelor de pensii. Disputele legate de pensiile de seriviciu sau cum ii place presei sa le numeasca pensii speciale, a fost calul de bataie pentru propaganda electorala dintre partide, in special dintre PSD si PNL. Ca o ironie a sortii, conform unui deputat PNL, cea mai mare pensie speciala din Romania la ora actuala este de 77.000 de lei pe luna si apartine unui fost comandant de penitenciar în perioada comunista.
rn
La finele lunii decembrie 2019, numarul de beneficiari de pensii de serviciu era de 9.359 persoane, în crestere cu 1,9% (plus 175 de persoane) fata de perioada similara din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţionala de Pensii Publice.