Pensiile private au ajuns o forță economică

În luna februarie a acestui an, activele totale ale fondurilor de pensii din România au depășit borna de 160 de miliarde de lei. Suma este echivalentă cu mai mult de 9% din produsul intern brut, a transmis luni, 24 februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Sistemul de pensii private își confirmă rolul de stabilizator financiar și contribuie la dezvoltarea piețelor de capital și a economiei, susține ASF în comunicatul său.
„Performanța consemnată de fondurile de pensii private confirmă soliditatea și importanța acestui sistem pentru piața financiară și pentru economia românească în ansamblu. Creșterea constantă înregistrată de fondurile de pensii private demonstrează, totodată, încrederea participanților și eficiența unui sistem bine reglementat și atent supravegheat”, a spus Alexandru Petrescu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară.
Românii contribuie cu 4,75% din salariul brut la pensiile din Pilonul II, unde sunt concentrate majoritatea fondurilor. Împreună cu Pilonul III, de pensii facultative, fondurile de pensii au adunat 156,4 miliarde de lei în active la finalul anului trecut. Față de 2023, este o creștere de aproape o cincime, iar activele s-au majorat cu peste 56% față de sfârșitul lui 2022.
„Ritmul de creștere a activelor fondurilor de pensii private indică un ciclu de dublare la fiecare cinci ani, reflectând o evoluție solidă și sustenabilă. Începând cu anul 2018, această tendință s-a menținut constant, confirmând maturizarea progresivă a sistemului. Chiar și în contextul crizei sanitare COVID-19, sectorul a demonstrat o reziliență semnificativă, înregistrând un termen rapid de recuperare. De altfel, capacitatea de adaptare și revenire la un trend ascendent subliniază stabilitatea pieței și rolul său în sistemul financiar“, a declarat Daniel Armeanu, Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară și coordonator al sectorului de pensii private.
Numărul participanților în sistemul de pensii private a ajuns la 9,12 milioane participanți la finalul anului trecut. Rata medie ponderată de rentabilitate a fost în decembrie 2024 de 6,19% pentru fondurile Pilonul II și de 5,78% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc ridicat, respectiv 4,65% pentru fondurile Pilonul III cu grad de risc mediu. pe parcursul anului trecut, inflația medie anuală s-a ridicat la 5,6%.
Sursa ziare.com