Pensiile cresc cu 5 la sută de la 1 ianuarie 2016

imagine-articol0_47200

 

Ministrul Muncii, Rovana Plumb a anunțat la sfârșitul săptămânii că pensiile vor fi majorate de la anul cu 5 la sută pentru toți pensionarii din sistemul asigurărilor sociale. Asta în contextul în care Victor Ponta anunțase că este posibil ca indexarea să fie mai mică în acest an, adică în 2016. Indexarea nu va fi mai mică, pentru că 2016 este an electoral, și o indexare mai mică de 5 la sută ar putea face ca să zboare mai multe perne de pe scaunul decidenților. Așa că să o credem pe Rovana Plumb. 

„Am finalizat calculele în ceea ce privește valoarea punctului de pensie pentru 2016. Mai exact, cei 5,3 milioane de pensionari vor avea pensia mărită cu 5 la sută. Prin aplicare formulei rezultă o creștere cu 4,31 la sută, dar ca umare a măsurilor care au dus la creșterea economică avem posibilitatea de a acorda o creștere a tuturor cu 5 la sută. Practic, valoarea punctului de pensie, care este acum de 830 de lei, va ajunge la 866 de lei”, a declarat ministrul Muncii.
Și fiindcă tot intrăm în an electoral și pomenile curg gârlă, Rovana Plumb n-a uitat să pecizeze că impozitarea pensiilor se va face de la 1.050 de lei în 2016 și că salariul minim pe economie va crește de la anul în două tranșe: începând din luna ianuarie salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei, iar în partea a doua a anului de 1.300 de lei.

Pensia medie a celor 65.000 de sălăjeni pensionari este de 800 de lei

Revenind la mult bârfitul sistem actual de pensii, statisticile arată că 93 la sută dintre pensionarii din România au o pensie sub 1.000 de lei. Apropiindu-ne de casa noastră, adică de Casa Județeană de Pensii (CJP) Sălaj, aflăm că valoarea pensiei medii pe județ este de 806 lei.
Potrivit lui Florian But, director adjunct al CJP în Sălaj, în județul nostru există la ora actuală stop_coloana aproximativ 57.000 de pensionari de stat și vreo 8.000 de pensionari din agricultură. Deci în total Sălajul ar avea în jur de 65.000 de pensionari care vor beneficia începând din luna ianuarie de o majorare a pensiei cu 5 la sută.
Mai sunt și beneficiarii pensiilor speciale, cei din magistratură, servicii speciale, precum și beneficiarii de indemnizații, veteranii de război, refugiații, prizonierii, văduvele veteranilor de război, în total aproape 9.000 de persoane. Dacă îi mai adăugăm și pe acesția la cei 65.000 de pensionari, rezultă aproximativ 74.000 de beneficiari ai unei pensii sau indemnizații de stat.

Valoarea pensiei nu ajunge unde a fost nici în șapte ani

În vara anului 2007, fostul parlamentar sălăjean Filonaș Chiș (apoi fost director al Casei Județene de Pensii Sălaj), a ințiat un proiect de lege împreună cu alți parlamentari prin care valoare punctului de pensie era stabilită la 45 la sută din salariul mediu brut pe economie. Proiectul a fost aprobat în Parlament și a devenit act legislativ – Legea pensiilor. Era o lege care mulțumea marea majoritate a pensionarilor și în spacial pe cei cu pensii modeste. Numai că în 2010, sub pretextul crizei, Guvernul Boc a făcut unele modificări la Legea pensiilor. Așa s-a ajuns ca din 2010 și până în prezent pensiile să scadă cu 34 la sută. Dacă guvernanții ar mări în fiecare an pensiile cu 5 la sută, ar fi necesari șapte ani pentru a se ajunge la pensia neciuntită din 2010.