O persoană care a contribuit cu 222 de lei lunar timp de 15 ani la fondul de pensii, după varsta de 65 de ani primeşte mai puţin de jumătate din cat a contribuit, respectiv 102 lei lunar.
Statul incurajază persoanele care n-au atins incă varsta pensionării, care nu sunt in campul muncii să contribuie la pensie, la sănătate sau pentru ajutorul de şomaj.
Legea 263/2010 prevede posibilitatea incheierii facultative a unui contract de asigurare in sistemul de pensii publice pentru persoanele care nu caştigă venituri din activităţi profesionale. Pentru a beneficia de un venit mai mare la varsta pensionării, persoanele din categoria specificată mai sus trebuie să incheie un contract cu Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale. Cota de contribuţie este de 31,3 la sută din venitul asigurat inscris in contract. Acest venit trebuie să fie minim o treime din salariul mediu brut utilizitat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi maxim valoarea a cinci salarii medii brute. Acest mod de calcul se aplică atat pentru contractele incheiate de angajatori, cat şi pentru declaraţiile pe care le incheie persoanele care nu se află in relaţii contractuale cu un angajator. O persoană care a incheiat un astfel de contract la inceputul anului, a trebuit să achite intre 222 de lei şi 3.164 de lei lunar, suma reprezentand 31,3 la sută din venitul trecut in contract, valori calculate pe baza unui salariu mediu brut de 2022 de lei.
E mai rentabil să păstrezi banii „la saltea”
Pentru o persoană care plăteşte timp de 15 ani contribuţia minimă la fondul de pensii, de 222 de lei pe lună, sumă ce corespunde salariului minim pe economie din prezent, va acumula la sfarşitul perioadei o sumă de 27.193 de lei. La varsta de 65 de ani, cand va ieşi la pensie, persoana in cauză va primi o pensie de 102 lei pe lună. Speranţa de viaţă actuală la romani este de numai 73,3 ani. Astfel o persoană care iese la pensie la 65 de ani, după care beneficiază incă opt, nouă ani de pensie, va incasa puţin peste 10.000 de lei din totalul de 27.193 de lei, sumă pe care a dat-o la stat in 15 ani. Ajungem in acest fel la concluzia la care au ajuns şi cei ce işi păstrează economiile „la saltea”.
Nici asigurarea de sănătate nu-i o afacere
In ceea ce priveşte asigurarea de sănătate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prevede că dacă persoana fără venituri are un soţ sau o soţie care este asigurată, el beneficiază automat de o coasigurare. Dacă persoana fără venituri nu indeplineşte aceată condiţie, va trebui să plătească lunar casei de sănătate, 5,5 la sută din salariu minim brut. Pentru salariul minim brut de 670 de lei, asigurarea de sănătate costă 36,85 lei lunar. Persoanele fără venituri sau cu venituri mai mici de 670 de lei pe lună vor achita tot 36,85 de lei lunar pentru asigurare. Cei cu salarii mai mari trebuie să scoată din buzunare o cu totul altă sumă pentru asigurare. Un angajat care are un salariu brut de 1.500 de lei va plăti 82,5 de lei, iar unul cu salariu brut de 2.500 de lei trebuie să achite 137,5 de lei lunar. Astfel categoria de persoane menţionată mai sus, poate apela la Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj din strada Unirii nr.20 din Zalău, pentru a plăti contribuţia lunară pentru asigurarea de sănătate. In cazul in care această contribuţie n-a fost plătită o anumită perioadă, ea trebuie achitată retroactiv pană in momentul semnării contractului.
La şomaj, contribuţie de trei lei, pe măsura indemnizaţiei
Asigurările de şomaj nu sunt neapărat obligatorii pentru persoanele fără venit, insă dacă se gandesc că vor rămane şomeri, trebuie să plătească lunar 0,5 la sută din salariul minim brut, respectiv 3,35 de lei lunar. Vor primi o indemnizaţie minimă de 375 de lei. Pentru angajaţi, această contribuţie creşte direct proporţional cu salariul. Din reglementările cu privire la şomaj reiese că o persoană beneficiază de 6 luni de ajutor de şomaj, dacă are un stagiu de cotizare pană la 5 ani, dar nu mai puţin de un an. Dacă a contribuit intre cinci şi zece ani, va beneficia de nouă luni de şomaj, iar dacă perioada in care a contribuit depăşeşte 10 ani, va primi ajutorul de şomaj timp de 12 luni.