Intreaga aventura a pornit de la initiativa domnului Iulian Sabou, profesor de religie la Colegiul National „Silvania” Zalau si a domnului inspector de religie Calin Ciurbe. Cei doi, impreuna cu 10 elevi de la Colegiul National „Silvania”, au hotarat sa ne petrecem vacanta intersemestriala la Sfantul Munte Athos (Grecia), Gradina Maicii Domnului. Am ales varianta de deplasare prin Serbia-Macedonia-Grecia datorita problemelor de la vama bulgaro-greaca. Am pornit sambata, 31 ianuarie, iar inainte de a vizita tara in care ne-am propus sa ajungem, am vizitat o impresionanta biserica: Catedrala Sfantul Sava din Belgrad. Ajungand in Salonic, ne-am inchinat moastelor Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, moastelor Sfantului Grigorie Palama si am vizitat si alte biserici si obiective importante ale orasului. Dupa o noapte linistita la Hotelul Makedonia din Uranopolis, pe malul Marii Egee, ziua urmatoare am luat feribotul spre Muntele Sfant.
Calatoria pe mare a fost superba, doar un vant rece adia din cAnd in cand. Prima zi pe munte… numai scari. Spre seara, cu ajutorul Maicii Domnului, poposim la Schitul Sfanta Ana. Noaptea, la ora 3.00, participam la prima Sfanta Liturghie in limba greaca, pentru ca in urmatoarea zi sa putem urca iar scari, scari si iar scari. In jurul amiezii ajungem pe culmea muntelui, aproximativ la 1000 de m si incepem o coborare domoala pe carare spre Schitul romanesc Prodromul. In a treia zi pe Muntele Athos vizitam Manastirea Marea Lavra, Aghiasma Sf Atanasie, Manastirea Iviron si ne cazam la Schitul Sfantului Apostol Andrei, care se afla in apropiere de Caries, capitala Sfantului Munte.
A patra zi ne indreptam pasii spre Manastirea Vatopedu, unde conditiile oferite de calugarii greci de acolo au fost ireprosabile. Turul manastirii il facem impreuna cu parintele Daniil, parinte roman, care ne prezinta istoria manastirii, a icoanelor facatoare de minuni, in numar de sapte, iar mai apoi ne-am inchinat braului Maicii Domnului si altor sfinte moaste pe care le are manastirea.
In dimineata urmatoare, dupa micul dejun, am stat cateva minute impreuna cu staretul Manastirii (foto) care ne-a felicitat pentru aceasta initiativa si ne-a urat drum bun, nu inainte de a ne face invitatia de a mai trece portile sfintei manastiri pe care o pastoreste. Incarcati sufleteste, parasim Sf. Munte Athos, centrul prin excelenta al monahismului ortodox si pornim spre casa, rugand pe Maica Domnului sa primeasca osteneala si rugaciunile noastre.