Investitii amanate, 12 persoane disponibilizate, dintr-un total de 52, productie si vanzari diminuate la 70-75%. Acestea sunt primele efecte pe care criza internationala le-a provocat la Izomat Simleu Silvaniei. Si, peste toate, nici vremea nu a tinut cu constructorii, care s-au vazut nevoiti sa amane unele proiecte. „De obicei, iarna nu aveam prea multa desfacere. Insa, un martie atat de friguros nu am mai prins”, ne-a declarat Dorin Ioan Papita, directorul producatorului de materiale hidro, termo si fonoizolante din Simleu Silvaniei.
Potrivit spuselor sale, vanzarile au inceput sa scada de prin luna octombrie a anului trecut. „Lucram doar pe comenzi stricte. In prezent, livram vata minerala bazaltica santierelor navale din Constanta si Petromului, care a anuntat ca isi va continua investitiile. De asemenea, suntem furnizor de membrane hidro-izolatoare pentru viaductele si a podurile de pe Autostrada Transilvania”, precizeaza Papita.
Acesta sustine ca, pe fondul crizei, piata constructiilor va fi in scadere. Totusi, isi pune speranta in programul national de reabilitare termica a blocurilor, pentru care Izomat urmareste sa furnizeze cel putin 50% din materialele necesare. In 2009, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei are fonduri necesare pentru reabilitarea terminca a 50.000 de apartamente, institutia avand alocate in acest sens 360 milioane de lei.
„Suntem unul dintre cei mai importanti producatori de vata minerala bazaltica si membrane bituminoase din tara”, afirma directorul societatii din Simleu Silvaniei. El a adaugat ca, potrivit prevederilor legale, blocurile cu maxim patru etaje pot fi izolate pe fatada numai cu polistiren, insa pentru imobilele de locuinte cu mai mult de patru etaje, izolarea se va face utilizand vata minerala bazaltica. Pentru termo-hidroizolarea teraselor, Izomat mizeaza ca va livra atat vata minerala bazaltica, cat si membranele bituminoase.
Izomat Simleu Silvaniei a finalizat, anul trecut, prima etapa a unei investitii in valoare totala de 10 milioane de euro, care a crescut capacitatea de productie a fabricii de la 2.000, la 10.000 de tone/an. In 2009, compania ar fi trebuit sa deruleze cea de-a doua etapa a proiectului, respectiv punerea in functiune a unei alte linii de productie, de aceeasi capacitate, cheltuielile in acest sens ridicandu-se la 4 milioane de euro. Din cauza crizei, conducerea Izomat a decis sa amane investitia. Tot din acelasi motiv, Dorin Ioan Papita spune ca exista posibilitatea ca angajatii din sectorul de productie sa fie trimisi, in cursul anului, in somaj tehnic. „Deciziile pe care le vom lua in acest sens depind de cererea de pe piata”, a concluzionat directorul societatii din Simleu.