Bursa nemultumirilor la AJOFM
Firmele care participa la bursa lunara a locurilor de munca se plang ca somerii salajeni nu sunt interesati de ofertele lor, iar somerii spun ca job-urile oferite nu sunt pe masura lor.
Bursa lunara a locurilor de munca, organizata de AJOFM Salaj a adunat mai putina lume decat in lunile precedente. Mai putina, dar mai pestrita. De la clasicele posturi de muncitori necalificati sau vanzatori, pana la oferte pentru juristi sau ingineri, somerii salajenii care vor sa munceasca le-au putut gasi pe toate la bursa de vineri. Cu toate acestea, multi agenti economici au plecat ori cu tolba goala de la intalnirea cu somerii, ori cu foarte putine CV-uri.
Oferta mare – interes mic
Daca cele 42 de firme care au participat la bursa lunara au oferit in total 139 de locuri de munca pentru salajeni, numarul somerilor interesati a fost cu mult mai mic decat lunile anterioare. Doar 147 de posibili candidati s-au interesat de oferte. Numarul maxim de participanti la bursa a fost atins in iunie, cand au fost prezenti 265 de candidati pentru cele 193 de locuri de munca, oferite de 69 de agenti economici. In iulie, situatia era in defavoarea somerilor, care au venit in numar mare. Nu mai putin de 250 de oameni au avut de optat pentru unul din cele 166 de job-uri oferite de numai 35 de firme. Chiar si in mai bursa locurilor de munca a reusit sa starneasca intereseul a 235 de someri, care au putut alege dintre 217 locuri de munca. In ciuda cifrelor mari existente, nici angajatorii, dar nici somerii nu sunt tocmai multumiti, desi ambele tabere considera o idee foarte buna organizarea acestor burse lunare.
Prea buni pentru joburi neinsemnate
Pe de-o parte, somerii se plang ca nu exista locuri de munca pentru care sunt pregatiti. „De cateva luni tot incerc sa gasesc ceva in domeniul meu, dar peste tot se cere experienta macar un an. Eu am terminat Finante-Banci si nu gasesc nimic in care sa nu mi se ceara experienta. Si nu avem unde sa ne facem experienta, daca nimeni nu ne angajeaza asa, ca absolventi”, spune unul dintre somerii cu diploma de facultate. Pe de alta parte, angajatorii spun ca somerii sunt cei care nu vor sa munceasca. „De la burse nu am gasit pe nimeni. Am participat si lunile trecute, dar nu am gasit oameni. La noi sunt posturi de barman si de operator jocuri de noroc si normal ca nu starnesc interesul celor care poate au studii. E mai usor de gasit personal daca afisez pe usa localului. Macar cei care vin vad cum e si raman sa lucreze. Cred ca nu sunt interesati decat de locuri de munca pompoase”, spune reprezentantul unei firme care participa luna de luna la bursa locurilor de munca. O alta firma spune ca bursa este benefica, pentru ca asa ajung sa stea fata in fata cu cei cu adevarat interesati de un job. Totusi, luna aceasta doar jumatate dintre participanti au gasit o oferta care sa li se potriveasca. Pentru persoanele cu studii superioare au existat 11 oferte pentru posturi ca: inginer, proiectant structuri, director general, consilier juridic si specialist in marketing.
Calea de mijloc
AJOFM Salaj incurajeaza somerii sa participe la burse, ba mai mult, sa accepte ofertele agentilor economici si fara remuneratie. „Un avantaj pentru tinerii absolventi si nu numai, ar fi voluntariatul, pentru ca angajatorii cauta oameni cu experienta. Daca cineva vrea sa lucreze o perioada fara bani, ca sa se specializeze, va fi angajat mult mai usor decat o persoana care prefera sa stea acasa si sa astepte ofertele”, spune Romeo Sarca, director AJOFM Salaj. Sfaturile reprezetantului AJOFM nu sunt lipsite de sustinere practica. La bursa de vineri, printre ofertanti s-a numarat si Asociatia Romana de Cancere Rare, care cauta „o persoana cu studii din domeniul juridic, dar care sa aiba cunostinte si despre bolile pacientilor, pentru a-i putea reprezenta”. Desi nu s-ar fi asteptat, reprezentantii asociatiei au selectat chiar mai multi candidati pentru acest post, care nu va fi unul din care se poate castiga foarte mult. „Nu eram siguri ca vom gasi oameni, pentru ca nu stim cum vom avea bani sa le rasplatim munca. Dar am fost bucurosi sa vedem interes din partea catorva candidati, care urmeaza sa fie chemati pentru un interviu la noi. Este un lucru foarte bun pentru cei care nu au loc de munca sa vina si sa faca voluntariat, pentru ca e mai usor sa iti gasesti de lucru cand te invarti intr-un mediu in care posibilii angajatori se pot convinge de competentele tale”, spune Dorica Dan, reprezentanta Asociatiei Romane de Cancere Rare.
Vine randul absolventilor
Desi la toate editiile bursei lunare a locurilor de munca au fost prezenti multi absolventi, la sfartitul lunii septembrie AJOFM Salaj le pregateste o editie a bursei organizata special pentru ei. Intalnirea dintre absolventi si angajatori va avea loc pe 23 septembrie, de la ora noua, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau. „AJOFM va continua si in perioada urmatoare sa desfasoare aceste burse lunare, pe langa bursele pentru absolventi si cele generale, pentru ca credem ca este masura activa cu cel mai mare impact pe piata muncii. Pune in fata agentii economici, care vin cu ofertele de lucru, cu cei in cautarea unul loc de munca. Noi ne asumam doar rolul de mediatori, dar ii incurajam pe cei care vor sa munceasca sa participe, deoarece este o modalitate buna prin care se poate intra in contact cu cei care au nevoie de angajati”, a mai specificat directorul AJOFM Salaj, Romeo Sarca.
Pe piata muncii, cererea si oferta se bat cap in cap
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...