Lipsa unei strategii viabile pentru dezvoltarea traficului feroviar a adus sistemul in pragul colapsului. In ultimele luni, situatia s-a agravat, Ministerul Transporturilor confruntandu-se cu problema platii salariilor. Operatorul national de cai ferate inregistra, la finele lunii iulie, datorii de aproape 3 miliarde de lei, din care aproape jumatate, catre companiile de distributie a energiei electrice. In aceste conditii, autoritatile au propus desfiintarea unor tronsoane de linie, considerate neprofitabile, desfiintarea unor gari, precum si reducerea numarului de personal.
Intr-o prima etapa, mii de ceferisti au fost trimisi in somaj tehnic. Cei de la CFR Marfa nu scapa, insa, de greu, oficiali din minister anuntand ca angajatii companiei vor ramane in somaj tehnic pana la finele anului.
Degeaba au protestat feroviarii. Gestul lor de a bloca traficul feroviar pentru cateva ore a ramas fara efect. Salariile ajung, in continuare, cu intarziere pe cardurile salariatilor, iar planul de restructurare al companiilor, ce presupune, in principal, disponibilizari, a ramas in picioare. Anul viitor, peste 12.000 de lucratori din sistem vor ramane fara slujbe.
Desi sistemul feroviar romanesc are nevoie urgenta de investitii, lucrarile in acest sens au intarziat sa apara. Astfel, am ajuns in situatia in care aproape toate garile din tara ar trebui construite, mai mult de jumatate din podurile feroviare si o treime din tunele au termenul de efectuare a reparatiilor capitale depasit. Iar in ceea ce priveste viteza medie de circulatie pe calea ferata, aceasta a scazut de la 120 km/ora in 1990, la doar 60 km/ora, in prezent.
Pana cand planul guvernantilor va da roade, datoriile companiilor cresc si mai mult, angajatii traiesc fara a avea certitudinea zilei de maine, iar calatorii asteapta in gari trenuri care s-ar putea sa nu mai vina ori zgribulesc in vagoane ruginite.
Pe marginea prapastiei
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...