La un an de mandat de senator sau deputat, am tras linie si am analizat activitatea parlamentara a celor sase alesi care reprezinta salajenii in Parlamentul Romaniei. 

rn

Unii au avut activitate intensa, dar fara prea mare legatura cu problemele judetului pe care-l reprezinta, altii au tacut mare parte din mandat, dar s-au remarcat prin alte lucruri.
Pentru activitatea desfasurata, un parlamentar a incasat lunar o indemnizatie de peste 13.000 de lei, la care s-au mai adaugat o suma forfetara pentru cheltuieli care tin de activitatea parlamentara, o suma fixa pentru cheltuieli de cazare în Bucuresti, indemnizatiile speciale pentru prezenta în comisii, banii pentru cheltuieli de transport în colegiu, banii de combustibil. Un parlamentar a ajuns astfel la aproximativ 37.000 de lei lunar. “n plus, parlamentarii pot calatori gratuit cu trenul la clasa I sau la vagon de dormit si au decontate doua calatorii dus-întors pe saptamana cu avionul.
La nivel de partide, in 2017 reprezentantul UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, a respectat intelegerea cu PSD si ALDE si a sprijinit initiativele acestora. Reprezentantul PNL Salaj, deputatul Lucian Bode, a fost vocal, a depus motiuni. Iar reprezentantii PSD, dincolo de faptul ca au sustinut toate initiativele propriei formatiuni, pot fi impartiti in doua categorii: unii au fost comunicativi, altii nu au fost de gasit un an intreg.
Legat de colaborarea intre UDMR si PSD, cele doua formatiuni au fost pe pozitii diametral opuse doar in problema cotelor defalcate din impozitul pe venit care se vor transfera in 2018 de la centru bugetelor locale. “n timp ce PSD a sustinut ca valoarea acestora sa ramana aceeasi, desi sumele vor scadea ca urmare a reduceri impozitului pe venit de la 16 la 10 la suta, UDMR a pledat pentru sprijinirea comunitatilor locale prin majorarea cotei la 100 la suta, in loc de 71,5 la suta. “n cele din urma, a ramas in vigoare varianta PSD.

rn

Senatorul PSD Gheorghe Pop s-a remarcat
cu mesajul “Mai bine PSD-ist decat securist”

rn

Senatorul PSD Gheorghe Pop a fost politicianul cel mai tacut. “ntr-un an de mandat, nu a facut nici o declaratie politica, a formulat 3 intrebari, toate in scris, pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara, Ministerul Sanatatii si una pentru Guvern, pe probleme de admnistratie publica. Tot exclusiv in scris a avut 4 interpelari si a votat o motiune, cea in urma careia a fost demis Guvernul Grindeanu.
A luat cuvantul de doua ori. O data a depus juramantul, iar o data si-a rugat un coleg sa-l strige si pe el. “Am o problema de sanatate. Daca te rog, ma strigi si pe mine, Pop Gheorghe? Senator Pop Gheorghe. Mul?umesc din suflet”, potrivit stenogramei de sedinta.
Senatorul Gheorghe Pop a semnat, in schimb, multe initiative legislative. Alaturi de colegii sai de la PSD, senatorul de Salaj a semnat 40 de propuneri legislative.
S-a remarcat la finele anului intr-o maniera originala. Gheorghe Pop a pozat in Parlament alaturi de alti doi colegi, cu o pancarta pe care scria “Mai bine PSD-ist decat securist”. Fotografia a fost facut deliciul utilizatorilor retelelor de socializare.
Comunicarea senatorului cu ziarul nostru a fost la cota zero.

rn

Senatorul PMP Cristian Lungu a mers pana la viziunea
salajeana asupra situatiei din Pensinsula Coreeana

rn

Senatorul PMP Salaj, Cristian Lungu, a fost foarte activ in Parlament, cu amendamentul ca unele din initiativele sale nu au mai nimic de-a face cu Salajul, judetul pe care il reprezinta.
Dar, in contextul in care Cristian Lungu, ajuns parlamentar pe listele PMP Salaj, a fost numit intre timp si presedinte al PMP Cluj, e de inteles ca trebuie sa aiba viziuni si sfera de reprezentare si interese mai larga. A formulat 9 declaratii politice, 18 intrebari, a avut 13 interpelari, facute fie in scris, fie oral, o interpelare adresata prim-ministrului pe tema efectelor negative pe care le poate avea vaccinarea copiilor. A luat cuvantul in plen de 13 ori.
A votat doua motiuni, una initiata de PNL impotriva PSD, iar cealalta initiata de PNL, PMP si USR impotriva ministrului de Finante Ionut Misa. A avut 20 de initiative legislative.
Ca tot vorbeam de paleta variata de teme abordate de senator in declaratiile sale politice, subiectele variaza de la “Familia traditionala” la “Situatia geopolitica din Peninsula Coreeana”, “Înzestrarea armatei române” sau “Somajul în rândul tinerilor în România”.
A raspuns pe larg ziarului nostru problemelor ridicate, manifestand deschidere spre public.

rn

Deputatul PMP- PSD Liviu Balint, parlamentarul
salajean cu fundul in doua luntri intr-un an

rn

Deputatul Liviu Balint este pata de culoare in randul politicienilor salajeni. Ajuns in Parlament gratie redistribuirii, de pe listele PMP, politicianul a schimbat macazul precum in gara din Jibou si a trecut in tabara PSD. Mai exact, la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, Liviu Balint a tradat PMP-ul si a ajutat PSD-ul. DE atunci, deputatul Liviu Balint figureaza, pe site-ul Camerei Deputatilor, pe lista PSD.
Liviu Balint a semnat 42 de initiative legislative. A vorbit, in total, in plen, 8 minute si 8 secunde. Una dintre declaratii a fost cea in care isi anunta trecerea la PSD, in 1 septembrie 2017. “Domnule presedinte, stimati colegi. Domnule Tomac, nici dumneavoastra nu v-ati dat demisia în 2014, daca nu ma însel, când ati trecut din Grupul PDL si ati format Grupul PMP. Multumesc. Sunt deputat Balint Liviu-Ioan, deputat ales în Circumscriptia nr. 33, Salaj. tin sa anunt, în sedinta de plen din 1 septembrie, cu ocazia începutului noii sesiuni parlamentare de toamna, ca, începând cu data de astazi, o sa activez în Grupul PSD. Multumesc”, declara deputatul.
Sotia deputatului tocmai a castigat luna trecuta concurul pentru postul de economist organizat la Ambulanta Salaj, unde a Balint a fost manager inainte de a fi parlamentar. Iar in luna martie va avea lor la Ambulanta un concurs pentru ocuparea postului de manager, dat fiind faptul ca mandatul actualului manager interimar va expira.

rn

Deputatul PNL Lucian Bode a muncit mult sub
o zodie total nefavorabila rezultatelor concrete

rn

Deputatul PNL de Salaj Lucian Bode a fost unul dintre cei mai vocali si mai activi politicieni anul acesta. A avut 20 de initiative legislative, 12 intrebari si interpelari adresate Guvernului, a fost cosemnatar si a votat cinci motiuni, doar ca niciuna dintre ele nu a trecut.
Pe de alta parte, Lucian Bode a demonstrat ca nu are trac cand vine vorba de vorbit in public. Deputatul PNL a cuvantat de 65 de ori in sedintele de la Camera Deputatilor sau din plenul reunit. Adunat, deputatul salajean a “povestit” de la tribuna mai bine de o ora si 33 de minute.
Are, de asemenea, pe pagina de internet a Camerei Deputatilor, numeroase anunturi de presa si comunicate de presa.
A comunicat foarte bine cu presa, raspunzand prompt tuturor solicitarilor noastre, semn ca a dorit ca cetatenii sa-i cunoasca foarte bine opiniile.

rn

Deputatul Iuliu Nosa, omul de la varful PSD Salaj
care a vorbit deschis presei pe probleme spinoase

rn

Iuliu Nosa figureaza, alaturi de colegii sai, cosemnatar la 34 de initiative legislative. La capitolul intrebari si interpelari, figureaza pe site-ul Camerei Deputatilor o singura interpelare, cu privire la necesitatea clarificarii si punerii în acord a actelor normative care reglementeaza desfasurarea activitatii de exploatare forestiera a persoanelor fizice.
A votat o singura motiune, cea in urma careia a fost demis fostul premier Sorin Grindeanu.
A luat cuvantul in plen de 3 ori. A vorbit, in total, 5 minute si 31 de secunde. O data a depus juramantul, iar de doua ori, in calitate de vicepresedinte al Comisiei Buget Finante, a dat citire rapoartelor de avizare asupra unor proiecte de legi.
Merita mentionat ca, in anul 2017, a fost politicianul PSD care a comunicat cel mai mult cu presa, raspunzand de fiecare data solicitarilor noastre.

rn

Deputatul UDMR Seres Denes, cel mai vechi
parlamentar salajean, a vorbit 18 minute in plen

rn

Deputatul UDMR de Salaj, Seres Denes, unul dintre cei mai vechi parlamentari ai tarii, s-a remarcat anul acesta prin 31 de initiative legislative, un proiect de hotarâre privind completarea unui articol din Regulamentul Camerei Deputatilor, a formulat 4 intrebari legat de situatia terenurilor aflate sub cota actuala a coronamentului lacului de acumulare Vîrsolt, cu privire la situatia unor imobile aflate în domeniul privat al statului, reechilibrarea pensiilor în urma modificarilor aduse de Legea 192/7 iulie 2015 si privind recalcularea punctajului de pensii în urma modificarilor aduse de Legea 192/2015.
Deputatul Seres Denes a luat cuvantul in plen de 11 ori si a vorbit, in total, 17 minute si 51 de secunde.
S-a remarcat anul acesta ca un bun comunicator cu presa, inclusiv in situatii legate de sprijinul acordat de UDMR coalitiei PSD-ALDE in demersuri controversate, criticate de societatea civila.