Sute de voluntari au participat în weekend, în localitatea Valcău de Jos, la plantarea a 2.500 de arbori, într-o zonă în care există pericolul alunecării de teren. Asociaţia “Plantăm fapte bune în România”, care au sprijinit această activitate, a realizat şi o hartă a defrişărilor, cu locurile din judeţ unde pădurea a fost tăiată fără milă sau chiar distrusă în totalitate.
Conform hărţii publicate de asociaţie, din totalul suprafeţei judeţului Sălaj, 24,5 la sută este împădurită. Asta înseamnă că din cei 3.864 de kilometri pătraţi, 946 de kilometri pătraţi sunt împăduriţi.
Asociaţia a descoperit 54 de zone unde au fost defrişate păduri. În total, 279,5 hectare de pădure au fost defrişate în ultimii ani în Sălaj. Cele mai multe păduri tăiate sunt în centrul şi vestul judeţului. Totodată, pe site-ul asociaţiei apare la capitolul pepiniere indicele zero, la fel şi la capitolul “plantaţii noi”.
Şase păduri rase de pe hartă figurează în zona Marca, una în zona Halmăşd, una între Plopiş şi Făgetu, iar alta între Făgetu şi graniţa cu judeţul Bihor. O alta figurează în Munţii Plopişului, în apropiere de satul Iaz. Altă pădure a fost rasă de pe hartă în zona Preoteasa, iar alte trei în zona Tusa. În zona împădurită Huta – Bogdana sunt marcate alte cinci păduri defrişate. O altă pădure figurează în apropiere de satul Almaşu, iar o alta este între Zimbor şi Cuzăplac. În apropiere de Sutor cu graniţa judeţului Cluj au fost tăiate alte două păduri. O defrişare apare lângă Ugruţiu, iar alta între Trestia şi Poptelec. stop_coloana Nici pădurile de pe Valea Someşului nu au fost “uitate”; în apropiere de Lozna figurează alte două păduri rase de pe hartă. Alte păduri tăiate pe Valea Someşului sunt lângă Surduc, Şimişna şi Zalha. Alte păduri tăiate figurează la Buzaş şi Lemniu. Lângă Jibou au fost tăiate două păduri, una chiar în apropierea Grădinii Botanice. O altă pădure tăiată lângă Gărceiu, iar alte patru sunt între Panic şi Hereclean. La Şamşud şi Măierişte a mai fost tăiată câte o pădure, iar lângă Chieşd, graniţa cu judeţul Satu Mare, figurează altă defrişare. Şi din comuna Sărmăşag a fost rasă o pădure. La Hurez a mai fost tăiată o pădure, iar de pe Măgura Priei, cel mai înalt vârf din judeţ (997 metri), au fost tăiate alte două păduri. Între Şeredeiu şi Meseşenii de Sus au fost tăiate două păduri, iar o alta a fost tăiată în Agrij. O altă pădure a fost tăiată lângă Meseşenii de Jos, iar o alta lângă Aghireş. Astfel, Zalăul este înconjurat de nouă zone din care au fost defrişate păduri, neincluzându-le pe cele de pe Meseş, care nu au fost tăiate în totalitate.
La nivel naţional, ţara noastră ar păduri pe 26,76 la sută din suprafaţă, pădurile ocupând 6.380.000 de hectare din suprafaţa ţării. Per total, harta indică 2.054 de păduri defrişate în totalitate.
Păduri “date dispărute” in Sălaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...