Liderii UDMR spun că arcul guvernamental „n-ar fi supravieţuit” dacă opoziţia reuşea să adopte declaraţia politică impotriva oficialilor Ungariei.
Coaliţia PDL, UDMR, UNPR şi Grupul minorităţilor naţionale funcţionează doar pe bază de şantaj. O recunosc fără nici un menajament cei de la UDMR. La sfarşitul săptămanii trecute, cu ocazia Consiliului Reprezentanţilor Unionali, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a rezumat pe scurt cum stau treburile in interior, explicand de ce Parlamentul nu a sancţionat mesajele anti-romaneşti din 15 martie, de ziua maghiarilor. Coaliţia guvernamentală „n-ar fi supravieţuit” adoptării in Parlamentul Romaniei a declaraţiei pe care opoziţia a propus-o in şedinţa comună din 16 martie, a declarat sambătă Kelemen Hunor, potrivit Agenţiei Naţionale de Presă. Pe 16 martie, cu ocazia votării moţiunii de cenzură impotriva Guvernului Boc, opoziţia a solicitat modificarea ordinii de zi in vederea adoptării unei declaraţii politice privind mesaje ale oficialităţilor ungare făcute in 15 martie cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Potrivit aceleaşi surse, Hunor a susţinut că au fost parlamentari ai puterii, „din partidul lui Oprea”, care au votat pentru respectiva declaraţie, care, dacă ar fi fost adoptată, ar fi afectat şi relaţiile Romaniei cu Ungaria şi ar fi putut să strice intr-o clipă tot ceea ce s-a realizat in ultimii ani. Conform preşedintelui UDMR, dacă declaraţia respectivă ar fi fost adoptată, ar fi urmat şi alte legi similare, fiindcă politicienii ar fi „simţit mirosul de sange”.
Nici viitorul nu pare roz pentru PDL. Maghiarii le reamintesc pedeliştilor că Legea minorităţilor trebuie să fie adoptată pană in luna iunie. „Legea minorităţilor, care pune bazele autonomiei culturale, trebuie adoptată in sesiunea din primăvară. Va fi o probă dacă Parlamentul are majoritate in primăvară. Dacă nu are nici majoritate, nici voinţă politică, atunci viitorul coaliţiei se va pune sub semnul intrebării şi ne vom confrunta cu o nouă problemă”, a susţinut Kelemen Hunor.
Declaraţiile maghiarilor i-au invrăjbit pe politicienii sălăjeni
La scurt timp după refuzul parlamentarilor puterii a de a vota o declaraţia politică ce venea ca un răspuns la unele afirmaţii „iredentiste şi revizioniste” făcute de către oficiali ai Ungariei, deputatul PNL de Sălaj, Mirel Taloş, spunea că „refuzul de a vota o declaraţie politică faţă de violenţa declaraţiilor făcute pe 15 martie, dovedeşte faptul că PDL acţionează impotriva intereselor naţionale ale Romaniei şi exclusiv in interesele politice şi financiare ale membrilor şi firmelor acestora”. De cealaltă parte a baricadei, deputatul PDL Lucian Bode nu a susţinut declaraţia politică pentru că „dacă se intra in logica opoziţiei şi parlamentarii votau declaraţia politică la dezbaterea moţiunii de cenzură, Romania intra intr-un conflict diplomatic”.