Din multe primării, dar și din consilii județene și din Parlament, lipsesc aleșii poporului, pentru că Guvernul nu a respectat legea și nu a organizat alegeri după ce unii și-au pierdut funcția, în general din cauza problemelor în justiție. Și situația se va menține încă un an, până la alegerile generale din 2016. 

Dacă până acum Guvernul Ponta nu a respectat Legea electorală, care precizează că după vacantarea unui post de ales local guvernul are termen 90 de zile pentru emiterea unei hotărâri privind organizarea de alegeri locale parțiale, acum legea interzice organizarea de alegeri parțiale cu un an înainte de alegerile generale. Ultima dată din calendar la care puteau avea loc astfel de scrutine electorale era 7 iunie 2015, însă pentru asta Guvernul ar fi trebuit să emită hotărârea de guvern până pe 4 mai, potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), instituție care se ocupă de organizarea alegerilor. AEP spune că a informat Guvernul de fiecare dată privind vacantarea funcțiilor de aleși locali.
Anul trecut, guvernanții au motivat că nu doresc să suprapună campaniile electorale pentru aleșii locali cu cea pentru președinție și promiteau că se vor organiza alegeri parțiale după cele prezidențiale, pentru toate administrațiile publice aflate în această situație.
La începutul anului, PNL a atacat în contencios administrativ Guvernul pentru nerespectarea legii, însă nu s-a dispus încă o sentință definitivă. Pentru opinia publică, Guvernul a anunțat că ar putea organiza alegeri pe 22 martie 2015, însă nici acest lucru nu s-a respectat.

 Primăria Meseșeni de Jos nu are primar ales din aprilie 2014

Primarul comunei Meseșeni de Jos, Sandu Bercean, și-a pierdut funcția la finele lunii aprilie 2014, ca urmare a unei decizii definitive a instanței de condamnare la șase luni de închisoare cu executare pentru infracțiunile de conflict de interese în formă continuată, conflict de interese și fals intelectual. Imediat a venit și ordinul de demitere din funcția de edil, semnat de prefectul județului. Atribuțiile sale au fost preluate de viceprimarul Seres Arpad. stop_coloana

Primarul comunei Crișeni și-a pierdut funcția pentru o condamnare cu suspendare

Și primăria Crișeni a rămas fără primar, după ce prefectul Ionel Ciunt a emis pe 12 februarie 2015 ordinul de constatare a încetării înainte de termen a mandatului primarului Andrei Maior, motivat de condamnarea definitivă a acestuia la șase luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de doi ani și șase luni, pentru conflict de interese. De atunci, atribuțiile primarului au fost preluate de viceprimarul Bogdan Vasile. Maior a atacat în instanță ordinul de demitere al prefectului, dar contestația i-a fost respinsă. 

Primarii din Bocșa și Jibou tocmai au devenit “șomeri”

Două primării sălăjene au rămas fără primar pe data de 6 mai, ca urmare a unor condamnări penale, când prefectul Ionel Ciunt a semnat ordinele de încetare a mandatelor înainte de termen pentru primarul orașului Jibou, Eugen Bălănean, condamnat la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, și pentru primarul comunei Bocșa, Ioan Barou, condamnat la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual.