Patronii ar putea fi obligați să împartă profitul obținut cu angajații. Mai exact, să dea salariaților un procent din banii pe care-i câștigă, cu titlu de participare la profit, în cazul în care un proiect de lege care a trecut deja de Senat va primi vot favorabil și la Camera Deputaților.
Proiectul de lege privind participarea salariaților la profit precum și pentru modificarea Legii nr. 127/2015 privind Codul Fiscal obligă patronii să ofere salariaților, cu titlu de participare la profit, pe lângă salariu, sporuri, bonuri de masă sau alte drepturi prevăzute de lege și de contractele individuale si colective de muncă, o cotă parte din câștigul net pe care îl realizează.
Angajații ar urma să beneficieze de cel puțin 7,5 la sută din profitul net al patronului, realizat pentru un anumit exercițiu financiar anual. Potrivit proiectului de lege, cota de participare la profit nu poate fi mai mică de 7,5 la sută și nici mai mare de 25 la sută. Sumele acordate salariaților cu titlu de participare la profit ar reprezenta venituri asimilate salariilor și ar fi supuse impozitului pe venit.
Măsura se va aplica doar salariaților care au minimum 12 luni vechime în acel loc de muncă, neîntreruptă sau întreruptă numai de suspendarea temporară a contractului individual de muncă din motive de concediu pentru incapacitate temporară de muncă, concediu pentru îngrijirea copilului sau alte motive neimputabile angajatului.
Proiectul de lege a fost inițiat de Adrian-Octavian Dohotaru – deputat independent, Petre-Florin Manole – deputat PSD, Roxana Mînzatu – deputat PSD, Alfred – Robert Simonis- deputat PSD, Adrian Solomon- deputat PSD.
Actul a fost adoptat tacit la Senat, în data de 3 decembrie 2020, fără a mai ajunge la vot în plen, cu toate că la comisiile de specialitate primise aviz negativ.
În 1 februarie, proiectul de lege a fost înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților și trimis pentru aviz la comisii.
Dacă legea va fi aprobată, aceasta va intra în vigoare începând din 1 ianuarie 2022.
Senatorul de Sălaj Cosmin Cristian Viașu (USR-PLUS) spune că nu ar fi susținut un astfel de proiect, dacă acesta ar fi ajuns la vot în plen.
„Dacă ar fi să votez, nu aș vota un astfel de proiect de lege. De exemplu, în cazul pierderilor înregistrate de o firmă, salariații, care ar participa la profit, ar fi de acord să aducă bani de acasă să susțină activitatea firmei?”, spune senatorul sălăjean.
Buruieni.Dk angajatii vor profit n-au decat sa devina actionwri ai firmei.La bine si la rau,vorba lui Viasu.
Poate ar fi motivant ptr angajat. Mai ales ca patronul rumunas, da salarii miere in general.
Bai adi dar cine p……la sa te fu…. in gura iti face bani nu muncitoru pt k patronu sta la cafea cand muncitoru iti produce bani ba chiar ar trebui numai 30 % ar trebui sa aiba patronul…..k vati invatat sa munceasca lumea cu bani putini f….e var lumea in gura
Mai stimabile.Eu sunt muncitor la o multinationala din oras.Si actionar deasemenea.Tu esti un bou.Si ca ca nu-ti raman dator,te bag in pizda ma-tii !
Foarte buna initiativa doar sa participe angajatul si la pierdere in cazul in care apare.
Probabil ca initiatorii au terminat studii economice in Coreea de Nord. Parca si vad bucuria tuturor cand primesc 2 lei in plus din profitul patronului. Daca esti patron gasesti tu o cale sa nu ai…profit. O sa te lase ani de zile cu salariul minim. Si apropo, patronul bea cafea ca si…angajatul insa daca pierde vremea afacerea nu merge. Pana una alta muncesc la…patron care spune …te angajez 8 ore cu salar atata, daca vrei bine daca nu ….deschide tu o afacere. Interesant ar fi ce primesc in plus bugetarii …
Măi “ADI”, se vede de la o poștă că ești …doar muncitor la o multinaționala….după limbaj. Se ocupă cu salubrizarea orașului???
Dumneatale va bagati ca un Floc in fata….autobuzului.N_am facut altceva decat sa_i raspund cu aceeasi moneda nesimtitului.Nu sunt crestin,nu intorc obrazul.Cat despre”decat muncitor”,eu sunt multumit de statutul meu.Si de asemenea de pretul actiunilor la bursa.