Peste 130 societati sanctionate
Toate actele referitoare la carnetele de munca, la declaratii fiscale, trebuie depuse la Inspectoratul Teritorial de Munca. Cele mai multe sanctiuni aplicate de catre inspectorii muncii sunt pentru nerespectarea Legii 130/1999 privind protectia persoanelor incadrate in munca, potrivit datelor primite de la Daniela Biris, inspectorul sef al ITM Salaj. In primul trimestru al acestui an, au fost controlati 256 de angajatori, dintre care 137 au fost sanctionati pentru incalcarea prevederilor legale, fiind aplicate 174 sanctiuni contraventionale: 159 avertismente si 15 amenzi al caror cuantum se ridica la 48.000 lei.
Astfel, 27 sanctiuni au fost aplicate pentru neinregistrarea in termen de 20 de zile a contractelor individuale de munca, 49 sanctiuni pentru nedepunerea in termen a actelor referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca. Alti angajatori nu au depus la ITM Salaj dovezile de calcul al salariilor, in acest sens fiind aplicate 18 sanctiuni, dar cei mai multi uita sa depuna, in termen, declaratiile fiscale lunare privind comisionul datorat, 80 de societati fiind pedepsite pentru aceasta omitere. Printre firmele care au incalcat legea se numara: Septeval SRL Zalau, Marieva SRL Panic, Comstef SRL Zalau, Ancarem SRL Zalau, Rolido SRL Nusfalau etc.
Remedierea deficientelor – optionala?
In cadrul controalelor s-au avut in vedere si alte aspecte, 17 patroni fiind sanctionati pentru ca nu au transmis ITM-ului registrele electronice de evidenta ale salariatilor. Potrivit lui Biris, masurile dispuse de catre inspectori pentru remedierea deficientelor constatate au fost indeplinite. Doar 13 angajatori au fost sanctionati pentru neindeplinirea masurilor dispuse la controalele anterioare, printre care si Gal Trans SRL Zalau, Primaria Criseni, Cote Impex SRL Zalau, Twins Construct SRL Zalau s.a. Au fost dispuse noi termene pentru indeplinirea acestora.
Patronii, neglijenti cu carnetele de munca
Articole
Negocierea colectivă în firmă, condiție pentru a mai prinde contracte cu statul
Obligația de a iniția negocieri colective în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă se aplică tuturor angajatorilor care au cel puțin zece angajați. Inițiativa negocierii aparține oricăreia dintre părți, iar termenul pentru desfășurarea acesteia este de 45 de zile, cu posibilitate de prelungire prin acordul părților implicate. Deși prevederea există din 2022, fiind stipulată în Legea nr.367/2022 privind dialogul social, Legea nr.283/2024, publicată în luna noiembrie a anului trecut, pune un accent mai mare pe promovarea…
Mai mult...Ordonanța „Trenuleț” scoate CFR-iștii în stradă
Vineri, 24 ianuarie, în Piața Victoriei, va fi un mare protest, la care ar urma să participe 30.000-40.000 de persoane. Printre cei nemulțumiți se numără angajații Căilor Ferate Române, care susțin că sunt puternic afectați de Ordonanța „Trenuleț”. Conform declarațiilor făcute de Rodrigo Gabriel Maxim, Președinte al Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, la protestul de vineri, „vor participa CFR-iști, rezerviști, polițiști, siderurgiști, mineri toate categoriile sociale. Noi, CFR-iștii, protestăm pentru că prin intermediul Ordonanței ‘Trenulețul’ ni…
Mai mult...