Angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantei primesc cate 250 de lei lunar de la stat pentru fiecare tanar in parte. Angajarea elevilor si studentilor se poate realiza pe perioada vacantelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare într-un an calendaristic. Diferenta dintre stimulentul lunar si salariul acordat se suporta de catre angajator din fonduri proprii.
Beneficiaza de stimulentul financiar lunar angajatorii care încadreaza în munca elevi si studenti în baza unui contract individual de munca pe durata determinata, egala sau mai mica decât durata vacantei, cu norma întreaga sau cu timp partial, sau in baza unui contract de munca temporara, daca durata este egala sau mai mica decât durata vacantei.
În cazul tinerilor în vârsta de pâna la 18 ani, contractul individual de munca încheiat cu durata timpului de lucru de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamâna se considera cu norma întreaga.
Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie sa încheie o conventie cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, în termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor.
Suma reprezentând stimulentul financiar se deduce de catre angajator din contributia de asigurari pentru somaj pe care o datoreaza lunar statului.
Nu beneficiaza de acest stimulent financiar angajatorii care încadreaza în munca elevi si studenti anterior datei de începere a vacantei pentru acestia, nici cei care au beneficiat deja, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar prevazut în lege pentru o perioada de 60 de zile lucratoare în cursul anului calendaristic.
“n anul 2016, AJOFM Salaj a acordat stimulent financiar pentru 85 de elevi si 9 studenti angajati pe perioada vacantei.
Pentru anul 2017, au fost solicitate pana in prezent stimulete financiare pentru 36 de elevi angajati în perioada vacantei.
Munca pe timpul verii face bine
si la cap si la buzunar tinerilor
Legea permite ca si persoanele care n-au implinit varsta de 18 ani sa poata fi angajate. Astfel, conform legistatiei in vigoare, minorii lucreaza numai sase ore si numai dimineata. Vara, cand traseele sunt pline de clienti, nu este greu pentru un elev sa-si gaseasca un job temporar ca ajutor de ospatar, barman sau receptioner. stop_coloana Salariile in acest domeniu sunt destul de mici, dar veniturile se completeaza cu bacsisurile lasate de catre clienti.
Ca sa invete de mici cat de greu se castiga banii si sa devina responsabili, multi parinti cu posibilitati isi incurajeaza copii sa munceasca pe perioada verii. “Parintii mi-au sugerat sa lucrez. Nu mi-au luat din bani si nici nu mi-au impus reguli. Sincer, m-a incantat mult spusele mamei: “Daca mergi sa muncesti faci ce vrei cu banii”. Am lucrat trei luni la o terasa. E interesant sa lucrezi, cunosti oameni noi, vin colegi de clasa la tine. Cel mai fain moment a fost acela cand am mers la mare pe banii mei. Recomand tuturor tinerilor sa lucreze pe timp de vara. Nu e greu, dimpotriva, e foarte fain”, ne spune Luminita, eleva la CNS Zalau.
Orfertele ii tenteaza pe elevii si studentii salajeni, in conditiile in care castiga in trei luni cati altii intr-o jumatate de an. Andrei este elev in clasa a XII-a. S-a obisnuit deja cu munca sezoniera. De la 1 iulie munceste si in vara aceasta unde a muncit vara trecuta, adica la restaurant, ca barman. “La inceput a fost dificil, am si spart pahare, insa m-au inteles si m-au sprijinit, Am facut si bacsis. De fapt, asta e partea interesanta. Bineinteles, nu mereu primeam. Doar din ciubuc am facut intr-o saptamana peste 300 de lei, bani cinstiti. Am fost superfericit in prima luna. Am mers cu ai mei la strand la Boghis si am facut cinste”, marturiseste Andrei.
Vara e anotimpul prosperitatii pentru sute de tineri din Salaj si din tara care aleg sa munceasca, in timp ce altii pierd vremea. Si nu e de mirare ca ajung de-si sacrifica timpul liber, in conditiile in care castiga bine. Daca unii au ales sa se relaxeze toata vara, Marian, student, de 20 de ani, a ales sa mearga in strainatate sa lucreze. “Stiu ca multi fac misto de munca in strainatate, dar mie nu mi-e rusine. Merg in Spania. Am fost si anul trecut, cu mama. Nu e o munca usoara, in special ca trebuie sa stau la o temperatura ridicata. Dar merita toti banii. “n trei luni fac peste 4.000 de euro. Anul acesta merg pentru ca vreau sa-mi cumpar masina. Nu mai am nevoie de multi bani, doar de vreo 600 de euro si-mi cumpar”. (Viorel Varga)