Patroni cu restante la gaz si la curent si cu wc in curte

imagine-articol0_52813

 

 

 

Sa fii patron nu inseamna neaparat sa stai bine cu banii. Statisticile arata ca, in Romania, un patron din trei este restant cu plata facturilor la intretinere sau a ratelor, iar o parte dintre ei recunosc ca nici macar nu isi permit zilnic o masa consistenta.

Institutul National de Statistica a realizat un studiu privind conditiile de viata ale populatiei din Romania, iar rezultatele ne fac sa vedem cu alti ochi postura de “patron”.

Jumatate din patroni n-au bani suficienti pentru plata la intretinere

Aproape jumatate (45,8 la suta) din gospodariile conduse de oamenii de afaceri se confrunta cu dificultati mari si foarte mari in acoperirea cheltuielilor curente. Aproximativ 40 la suta dintre ei nu-si pot acoperi la timp cheltuielile legate de locuinta sau de plata ratelor bancare, iar 13 la suta marturisesc ca nu isi permit nici macar mentinerea unei temperaturi adecvate in locuinta. 57,6 la suta recunosc ca nu si-au permis anul trecut o saptamana de vacanta, in timp ce pentru 16,3 la suta consumul a cel putin un fel de mancare cu carne sau peste o data la doua zile a fost un lux.

Un patron din patru nu are dus sau wc in locuinta

Studiul INS mai arata ca oamenii de afaceri locuiesc, in general, confortabil, dar sunt si date cel putin surprinzatoare. Aproape 30 la suta dintre ei au o casa, iar 60,6 la suta au un apartament la bloc. Sunt insa si aici situatii neasteptate pentru un patron. De exemplu, 26,7 la suta nu au baie sau dus in locuinta, iar 28,7 la suta nu au grup sanitar. stop_coloana
Cat priveste confortul din locuinte, 10,9 la suta dintre patroni au declarat ca nu-si permit o masina de spalat rufe, 2,9 la suta nu-si permit un telefon, fix sau mobil, iar 17,7 la suta nu au cu ce sa isi cumpere un computer. Mai mult de o treime dintre ei spun ca nu au avut bani destui pentru cumpararea unui autoturism.
Concluzia statisticienilor este ca 1,5 la suta dintre patronii romani au o stare materiala rea si foarte rea, si numai 27,9 la suta au o stare foarte buna.

Jumatate din firmele active din judetul Salaj
au zero angajati si sunt pe minus cu profitul

In judetul Salaj sunt in momentul de fata aproximativ 5.000 de firme active. Aproape jumatate dintre ele nu au nici macar un angajat. De altfel, peste 80 la suta din numarul total de firme au sub zece angajati.
Cat priveste cifra de afaceri, din cele aproximativ cinci mii de firme, in jur de o mie cinci sute au cifra de afaceri zero. Aproape jumatate din numarul lor total au o cifra de afaceri sub zece mii lei. Mai putin de zece la suta au cifra de afaceri peste un milion de lei.
Din punct de vedere al profitului, in jur de 40 la suta dintre firmele salajene se declara pe minus, iar circa 20 la suta au facut profit zero. In jur de zece la suta au profit anual de peste o suta de mii de lei.