Pastrăvăria Sfăraș, cel mai mare producător de păstrav autohton din România, înregistrează de câteva luni pierderi uriașe. Cauza este necesitatea uciderii tuturor peștilor infectați cu virusul septicemiei hemoragice virale (SHV), virus care a fost detectat la peștii crescuți în cea mai cunoscută păstrăvărie din județele Sălaj și Cluj.

Problema a apărut în luna august, când au fost luate primele măsuri sanitar-veterinare în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prin Comitetul Local de Combatere a Bolii (CLCB). Cum primele măsuri nu au eliminat virusul din păstrăvărie, planul de măsuri a fost revizuit și oficialii au decis că trebuie uciși toți peștii infectați sau afectați de virusul SHV din exploataţia de acvacultură din satul Sfăraș, comuna Almașu. De asemenea, toate subprodusele nedestinate consumului trebuie denaturate de către o unitate de neutralizare cu care păstrăvăria are contract.

Pierderile investitorilor sunt uriașe, tone de pește trebuind distruse, ceea ce înseamnă milioane de euro aruncați. Precizăm că exploatația de Sfăraș s-a extins de-a lungurl anilor și produsele lor au devenit cunoscute în întreaga țară. Mai mult, Păstrăvăria Sfăraș este cel mai important furnizor de păstrăv românesc pentru toate lanțurile de hypermarketuri din țară.

Autoritățile sanitar-veterinare dau asigurări că boala nu este transmisibilă la om, deci sănătatea publică nu este pusă în pericol. Este permis consumul uman al cărnii provenită de la peștii clinic sănătoși, cu acordul scris al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în anumite condiții stricte. Asta înseamnă că, dacă găsiți acum pește de la Sfăraș în magazine, produsul este certificat DSVSA și NU pune sănătatea în pericol.

Ce spun oficial autoritățile

Am solicitat oficial informații reprezentanților DSVSA Sălaj, iar întrebările noastre au fost direcționate către Instituția Prefectului Județului Sălaj, pentru că măsurile dispuse au fost decise în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

Potrivit răspunsului, boala peștilor de la Sfăraș a fost confirmată la finele lunii august, iar setul de măsuri pentru controlul și combaterea bolii a fost revizuit în 5 octombrie. Păstrăvăria trebuie curățată și dezinfectată, iar peștii trebuie uciși și predați unei firme de colectare și incinerare de deșeuri animale.

”Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală – LNR a confirmat, la finalul lunii august, un rezultat pozitiv pentru virusul septicemiei hemoragice virale (SHV) în cadrul unei păstrăvării din judeţul Sălaj.
În acest context, Comitetul Local de Combatere a Bolii (CLCB), structură suport din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj a adoptat, în 29 august, un plan de măsuri pentru controlul şi combaterea bolii.

Planul de măsuri a fost revizuit în data de 5 octombrie. Noul plan de măsuri prevede uciderea tuturor salmonidelor infectate/ afectate cu virusul SHV din exploataţia de acvacultură. De asemenea, toate subprodusele nedestinate consumului vor fi denaturate de către o unitate de neutralizare cu care unitatea are contract.
După finalizarea operațiunii de eliminare a întregului efectiv, se va proceda la curațarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamentelor de hrănire, îmbrăcămintei de protecție, ambarcațiunilor plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriei afectate.
Important de precizat: boala nu este transmisibilă la om, deci sănătatea publică nu este pusă în pericol. Mai mult decât atât, este permis consumul uman al cărnii provenită de la peștii clinic sănătoși, cu acordul scris al DSVSA Sălaj şi cu condiția prelucrării acesteia într-o unitate de procesare, sub control sanitar veterinar oficial”, este răspunsul oferit de Biroul de presă al Instituţiei Prefectului Sălaj.

Păstrăvăria Sfăraș, cea mai mare capacitate de producție din țară

Păstrăvaria Sfăraș este modelul de afacere care a crescut în timp și a ajuns la o capacitate de producție zilnică de aproximativ 1,6 tone de pește pe zi. Așa cum spuneam mai sus, pierderile financiare sunt uriașe dat fiind faptul că este este cel mai mare producător de păstrav autohton din România, având atât unitate proprie de procesare, cât și flotă de autospeciale izoterme pentru distribuția produselor în condiții conform certificărilor pe care le-a obținut de-a lungul timpului.

Credit foto: facebook Păstrăvăria Sfăraș

Potrivit descrierii afacerii, ”activitatea de creștere a păstrăvului a început în anul 2005, folosindu-se un potențial fantastic al apei din cele patru izvoare naturale care se găsesc în imediata apropiere. Cele patru Izvoare au un debit de apă constant, temperatura constant 10,5 grade Celsius, iarna – vara, foarte curată (nitriți 0,0), bogată în săruri minerale, optimă pentru creșterea salmonidelor (păstrăv, somon)”.

În urmă cu șase ani, în 2016, a fost finalizată o investiție de 15 milioane de lei, prin intermediul căreia producția de păstrăv a crescut la 500 de tone pe an, păstrăv ”crescut în condiții optime, privind calitatea apei, protecția față de boli, începând de la stadiul de icră până la greutatea optimă pentru comercializare”, spun investitorii pe pagina oficială.

La Sfăraș este și unitate de procesare a păstrăvului unde se prelucrează păstrav proaspăt viu, fiind deja renumite diferitele sortimente – eviscerat, dezosat, afumat până la file. În 2022, capacitatea de producție a ajuns la 1.600 de kg de păstrăv viu și procesat pe zi, fiind cea mai mare capacitate de producție a unei păstrăvării din România.