Partidele politice pot să subinchirieze contracost o parte din sediul lor pentru infiinţarea unui cabinet parlamentar.
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege de modificare a Legii de finanţare a activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale prin care partidele care stau in spaţii inchiriate pot să le subinchirieze parlamentarilor care vor să-şi deschidă cabinetele in se-diul lor. In Legea 334/2006 se prevede că partidele nu pot să desfăşoare activităţi specifice societăţilor comerciale, cu cateva excepţii. Printre ele, se află şi inchirierea spaţiilor din patrimoniul propriu pentru conferinţe sau acţiuni socio-culturale şi pentru organizarea birourilor parlamentare. Această excepţie nu se extindea şi asupra sediilor de partid care erau doar inchiriate. „Prezenta propunere legislativă urmăreşte reducerea costurilor generate de organizarea birourilor parlamentare prin acordarea posibilităţii partidelor politice de a subinchiria, in vederea organizării birourilor parlamentare, spaţiile primite de la autorităţile locale, fără ca preţul contractului de subinchiriere să depăşească contractul de inchiriere incheiat cu autorităţile locale”, se arată in expunerea de motive a legii. Astfel, administraţiile locale ar fi degrevate măcar in parte de obligativitatea punerii la dispoziţie a unor spaţii pentru cabinetele parlamentarilor.
Nosa şi Seres au cabinete in sediile partidelor
Deputaţii Seres Denes şi Iuliu Nosa şi-au deschis birouri parlamentare in sediile organizaţiilor judeţene ale UDMR, respectiv PSD. Deputatul social-democrat spune că „Primăria Zalău şi-a dat acordul pentru a subinchiria de la partid un spaţiu destinat cabinetului parlamentar”. „Din suprafaţa totală a sediului PSD, cabinetul parlamentar ocupă 39,57 la sută şi toate deconturile pentru cheltuieli se fac potrivit cotei parte care este subinchiriată. Dacă in alte judeţe au fost probleme deoarece nu era trecut acest procent in contract, in cazul nostru Autoritatea Electorală Permanentă nu a găsit probleme”, a precizat Iuliu Nosa. De cea-laltă parte, Seres Denes susţine că nu plăteşte chirie la partid pentru cabinetul parlamentar, insă contribuie la „cheltuielile pentru servicii: apă, curent, canalizare, telefonie”.
In ce priveşte ceilalţi patru parlamentari sălăjeni, senatorul Fekete Andras nu are cabinetul in sediul de partid, iar deputaţii Mirel Taloş şi Lucian Bode, alături de senatorul Gheorghe Pop, chiar dacă au cabinete in aceeaşi clădire cu sediul partidelor, au semnate contracte de inchiere separate faţă de cele ale organizaţiilor judeţene.