Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege care  elimină cumulul pensie-salariu la stat și permite creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani, trimițându-l Parlamentului pentru adoptarea în procedură de urgență, așa cum a specificat și ministrul Muncii, pentru Graiul Sălajului, în conferința de presă de săptămâna trecută, de la Zalău. În cazul în care Parlamentul va vota în favoarea proiectului, după promulgarea sa de către șeful statului, bugetarii care cumulează pensia cu salariul vor fi nevoiți să aleagă ce venit păstrează, în termen de 30 de zile. Conform spuselor ministrului Muncii, acum, în România, sunt 35.000 de bugetari care cumulează pensia cu salariul.

“Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat, să poată exercita opțiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale, la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat, ori de o unitate administrativ-teritorială, cu condiția suspendării plății pensiei. Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Având în vedere constrângerile bugetare și reducerea costurilor suportate din bugetul de stat, în privința cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislației aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul, și o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opțiunea între pensie și veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activității este însoțită de suspendarea plății pensiei”, se arată în expunerea argumentativă a proiectului de act normativ.

Această măsură se aplică în special pensionarilor de lux din structurile Ministerului de Interne, mulți dintre ei abuzând de acest drept și ieșind la pensie mai devreme decât prevede legea dar, în același timp, activând ca și angajați la stat.

Bineînțeles că există și câteva excepții de la regulă, astfel că parlamentarii și aleșii locali vor putea cumula în continuare pensia cu salariul, deși cetățenii și-ar fi dorit, cu siguranță, aplicarea măsurii și în situația lor. Din această categorie aparte mai fac parte: judecătorii CCR; persoanele care beneficiază de drepturi de autor; personalul didactic de predare, pensionat, încadrat în regim de plată cu ora; pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate; membrii Academiei Române; asistenții personali ai persoanelor cu handicap; asistenții maternali și îngrijitorii la domiciliu, pentru persoane vârstnice.

În încheiere, mai precizăm că interzicerea cumulului pensiei cu salariul nu se va aplica și pentru salariații din sectorul privat.