In urma cu un an, pe 30 noiembrie 2008, salajenii isi alegeau in premiera parlamentarii prin vot uninominal. S-a spus ca acest tip de scrutin ii va responsabiliza mai mult pe alesi in fata celor pe care ii reprezinta. Unii au muncit mai mult, altii au tras chiulul.
TALOS SI-A LUAT IN SERIOS ROLUL DE MEMBRU AL OPOZITIEI
Deputatul PNL, Mirel Talos, ales in Colegiul Zalau, a avut cinci luari de cuvant in plen si si-a pus semnatura pe patru propuneri legislative si opt motiuni. Deputatul liberal a facut mai multe interpelari inspre Guvern sesizand problemele aparute in colegiul pe care il reprezinta. Talos a facut lobby pentru rezolvarea situatiei juridice a poligonului militar care blocheaza a doua etapa a construirii soselei ocolitoare a Zalaului, dar si pentru demararea lucrarilor la portiunea de autostrada care va traversa Salajul.
IULIU NOSA – CRITICUL „DE SERVICIU” AL PRESEDINTELUI
O activitate prolifica a avut si deputatul PSD de Jibou, Iuliu Nosa, care a vorbit de 17 ori in fata colegilor sai, in majoritatea discursurilor sale acuzand comportamentul politic al presedintelui Traian Basescu si greselile repetate ale presedintelui atat in relatiile externe, cat si cu institutiile statului. Nosa a incercat, prin intrebari si interpelari (10 la numar), sa ajute mai multi cetateni din colegiul unde a fost ales, precum si pedagogii scolari din judet care aveau probleme cu salarizarea. In cele 12 luni de cand a fost reales in Parlament, deputatul PSD a fost initiator a 10 propuneri legislative.
ADMINISTRATIA PUBLICA PE AGENDA LUI SERES DENES
O singura interpelare a avut deputatul UDMR, Seres Denes, el incercand sa clarifice problema pensionarilor din fostele firme cu capital de stat, persoanele in cauza intampinand mari dificultati cand vine vorba de a-si recupera actele prin care pot face dovada vechimii si a conditiilor de munca.
Seres Denes a semnat 27 de propuneri legislative si a tinut 17 declaratii politice, multe dintre ele cu referire la probleme ce tin de administratie publica.
SPRIJIN PENTRU SINISTRATI
Trecand la capitolul senatori, putem contabiliza in dreptul pesedistului Gheorghe Pop (ales in colegiul Zalau-Jibou), 9 declaratii politice si tot atatea interpelari, dintre care doua adresate primului ministru. Printre altele, Pop a incercat sa-i sprijine pe zalauanii de pe Dealul Ortelecului, ale caror gospodarii sunt puternic afectate de alunecarile de teren, dar si pe fostii locatari ai blocului E24, distrus in urma exploziei din toamna anului 2007. Senatorul PSD a mai facut demersuri si pentru rezolvarea situatiei financiare dificile de la Spitalul Judetean.
LUCIAN BODE ESTE DEPUTAT DE SIMLEU?
Sigur ca intrebarea este una retorica deoarece Bode, reprezentantul PDL, a fost ales in colegiul Simleu in urma cu un an de zile. Dar, pe de alta parte, site-ul Camerei deputatilor nu prezinta nici macar o interpelare sau vreun discurs in care Lucian Bode sa fi incercat sa rezolve sau sa clarifice vreo problema a comunitatilor sau a persoanelor din colegiul in care a fost ales. Bode se poate lauda cu „performanta” ca intr-un an de zile sa fi avut doar doua luari de cuvant in plen (cu tot cu depunerea juramantului). De asemenea el si-a mai pus semnatura pe cinci propuneri legislative.
CEL MAI TACUT SENATOR
Si chiar daca ar fi greu de crezut ca „performantele” lui Lucian Bode pot fi intrecute, fisa activitatii parlamentare a senatorului UDMR Fekete Andras, ales in colegiul Simleu – Cehu Silvaniei, tine sa ne demonstreze contrariul. Mai timid din fire probabil, Fekete nu a tinut nici o declaratie politica, nu a formulat nici o intrebare si nu l-a deranjat cu nici o interpelare pe primul ministru.