Proiectul iniţiat de doi parlamentari PDL prevede eliminarea locurilor cu taxă de la universităţile de stat fără să specifice dacă se vor suplimenta cele bugetate.
Proiectul de lege ce prevede eliminarea locurilor cu taxă de la universităţile de stat, iniţiat de parlamentarii PDL Cătălin Croitoru şi Petru Filip, a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Acest act normativ ar putea modifica legea 1/2011 a educaţiei naţionale şi prevede gratuitatea invăţămantului superior de stat pentru cifra de şcolarizare aprobată anual. Guvernul Romaniei aprobă anual cifra de şcolarizare a univer-sităţilor de stat, atat pentru locurile bugetate, cat şi pentru locurile la taxă. Legea nu specifică momentan dacă vor fi suplimentate locurile la buget odată ce locurile cu taxă vor fi eliminate.
Proiectul de modificare a legii 1/2011 mai prevede că raportul dintre numărul studenţilor şcolarizaţi intr-o promoţie şi cel al cadrelor didactice titulare nu poate fi mai mare de 40 la 1, atat la universităţile de stat, cat şi la cele private.
In cadrul extensiei din Zalău a Universităţii „Babeş-Bolyai” sunt aprobate 40 de locuri pentru studenţii care vor să studieze geografia turismului. 18 dintre acestea sunt bugetate, restul de 22 fiind la taxă. Directorul extensiei UBB din Zalău, prof. dr. Ioan Irimuş, ne-a spus că in acest moment statul alocă o sumă de 3.500 de lei pentru un student de pe loc bugetat. Pentru un loc la taxă studentul achită suma de 2.400 de lei anual, diferenţa pană la suma de 3.500 de lei este acoperită din proiecte şi contracte ale universităţii. Fondurile sunt foarte importante pentru UBB şi dacă se vor scoate locurile de la taxă, ar fi nevoie să se suplimenteze intr-o anumită măsură locurile bugetate, pentru că in cazul unei specializări trebuie să se aloce minim 25 de locuri, iar pentru geografia turismului in Zalău sunt deocamdată doar 18 locuri. Directorul extensiei UBB Zalău este de părere că ar fi ideal un profesor pentru fiecare 25 de studenţi şi că, după sistemul actual, intre 76 şi 81 la sută dintre absolvenţii UBB işi găsesc de lucru in primii doi ani de la absolvire, chiar dacă nu intotdeauna in domeniul in care şi-au finalizat studiile. Astfel reducerea numărului de locuri din universităţi nu este neapărat necesară insă dacă se va ajunge acolo, statul ar trebui să se ţină de cuvant in privinţa alocării sumelor pentru universităţi, a incheiat directorul extensiei UBB Zalău.
Parlamentari PDL propun mai puţini absolvenţi cu diplome plătite
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...