Cei 36 de psihologi scolari din judet fac fata cu greu cererilor tot mai insistente venite din partea invatatorilor si a profesorilor care semnaleaza grave devieri de comportament in randul elevilor. Numai anul trecut au fost realizate peste 4500 de consilieri individuale.
Mii de elevi din Salaj ajung in cabinetele psihologilor scolari din cauza problemelor din familie. Nu mai invata, devin violenti fata de colegii si fata de profesorii lor, merg la scoala doar cand au chef. In plus, se mai si drogheaza.
Problemele si neajun-surile din familie, la care se adauga tentatiile lumii moderne, precum jocurile violente pe calculator si consumul de droguri, ii aduc pe tot mai multi copii si adolescenti salajeni in cabinetul psihologului scolar. Potrivit informatiilor primite de la Anca Dragos, directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta in Educatie (CJRAE), prin cabinetele celor 36 de psihologi scolari din judet au trecut, in anul scolar precedent, mii de elevi, totalizand peste zece mii de sedinte de consiliere. „Daca in anii trecuti consilierii (psihologii din scoli) practic isi cautau ei „clientii”, acum ei nu mai au cand sa faca asta pentru ca sunt asaltati permanent de profesori, invatatori sau diriginti pentru a le fi indicati copii cu probleme”, ne-a declarat directorul CJRAE. Anca Dragos a precizat ca acesti elevi rareori vin la cabinete de bunavoie, cel mai adesea fiind indrumati in aceasta directie de diriginti sau de invatatori, si a sublinat ca principalii „abonati” sunt copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Printre cele mai frecvente probleme care atrag atentia profe-sorilor asupra acestor copii, directionandu-i catre psiholog, se numara, conform directorului CJRAE, dificultatile in invatare, absenteismul, violenta fizica si verbala, motivatia scazuta pentru activitatile scolare si perfomantele scazute la invatatura. Principala cauza observata de psihologi ca ar sta la baza schimbarilor negative in comporta-mentul acestor copii este reprezentata de problemele din mediul familial, fie ca este vorba despre certuri intre parinti, fie ca vorbim despre lipsuri materiale sau chiar lipsa unuia sau a ambilor parinti de acasa pentru o perioada mai lunga.
„Marea majoritate a copiilor cu probleme au, de fapt, o problema in familie. De aceea, la un rezultat bun se poate ajunge numai daca exista o conclucrare intre psiholog, scoala si parinti. Necazul este ca sunt multe cazuri in care vin, isi spun problema si asteapta pur si simplu sa faci magii cu copilul, fara sa se implice in rezolvarea problemei”, a mai adaugat Anca Dragos.
In privinta tendintei actuale de crestere a gradului de violenta fizica si verbala in randul copiilor, directorul a apreciat ca de vina sunt jocurile violente pe calculator, care ii acapareaza pe tot mai multi dintre copiii mai mari, si desenele animate, care promoveaza aceeasi vio-lenta, in cazul celor mici.
Peste zece mii de sedinte de consiliere intr-un an
Nu toate unitatile de invatamant din judet beneficiaza de serviciile unor psihologi sau consilieri scolari. Cei 36 de psihologi acopera doar 59 dintre cele peste 500 de unitati scolare din judet, fiind incadrati cu precadere in scolile din orase. Psihologii scolari, cei 36, au facut anul trecut 4.544 de consilieri individuale cu elevii, 1.141 de consilieri de grup (3.773 de elevi participanti), 1.115 consilieri colective la ora de dirigentie si peste 1.600 de sedinte de orientare a carierei. In total, 10.250 de sedinte de consiliere.
Drogurile, una din cauze
Nici drogurile nu sunt straine de problemele com-portamentale ale copiilor din judet, in special in cazul celor din Zalau. „Consumul de droguri legale, devenite intre timp ilegale, a ajuns si in Zalau. Nu stim daca a avut loc chiar in scoala, dar in afara ei, cu siguranta!”, ne-a declarat Anca Dragos.
Parintii isi baga copiii in boala
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...