Din cei sase locatari ai parcului, doar patru produc. Ceilalti asteapta, inca, autorizatiile necesare demararii investitiilor.
La cinci ani de la inaugurare, prin Parcul Industrial din Jibou, o investitie in valoare de aproape 1,7 milioane de euro, aproape ca bate vantul. Noroc cu belgienii de la Grovinvest, cu al caror nume a ajuns sa se identifice parcul si care produc inca din 2006.
Din totalul celor 18,19 hectare scoase pentru concesionare de catre Primaria Jibou, mai mult de un sfert nu a trezit nici pana acum interesul vreunui agent economic. Situatia nu poate fi pusa pe seama crizei, in conditiile in care nici in vremurile de crestere economica investitorii nu se inghesuiau. Nu e de mirare, in conditiile in care autoritatile locale – foste si actuale – nu si-au dat interesul sa promoveze facilitatile parcului.
Nu toti cei care au optat pentru o bucata de pamant in parcul industrial si-au dus la bun sfarsit planurile. Pentru ca nu au respectat prevederile din contractele incheiate cu primaria, firmele International VCL si Pelrum au fost nevoite sa elibereze 34.000 de metri patrati. Asa se face ca in prezent, amplasamentul din orasul de pe Somes numara doar sase locatari, care au creat abia 130 de locuri de munca fata de cele 1.000 pe care le visau autoritatile cand au demarat proiectul. De produs, produc doar Grovinvest (mobilier pentru spitale), Verbelco (interioare pentru masini), Arc Grup (prelucrarea metalelor), Comatex (aparatura electrocasnica), Baupav Construct (prefabricate pentru constructii) si Vigano (articole textile).
Criza a acutizat problema parcului, astfel ca potentialii investitori raman un vis frumos. Primarul Jiboului, Eugen Balanean, spune ca in ultima perioada un singur agent economic, si acela localnic, s-a aratat interesat de facilitatile din zona industriala: „Un producator de confectii care isi deruleaza activitatea intr-un spatiu inchiriat in Jibou a luat in calcul concesionarea unei parcele de 6.000 de metri patrati pentru a-si amenajao hala in care sa se mute. Deocamdata, insa, ramanem la stadiul discutiilor”.
Pentru a obtine un loc in parc, agentii economici trebuie sa indeplineasca niste conditii minime: sa nu aiba datorii la bugetul statului si la cele locale, sa desfasoare activitati de productie ori servicii, sa nu fie in insolventa ori faliment. Pretul de concesionare este de 0,5 euro pe metru patrat pe an.
Parcul Industrial din Jibou, in conservare
Articole
România, declarată una dintre cele mai sigure țări din lume
România se numără printre statele cu cel mai scăzut nivel al criminalității, oferind o situație mai favorabilă din acest punct de vedere decât multe țări vest-europene. Conform rapoartelor Departamentului de Stat al SUA și ale Comisiei Europene, România este recunoscută ca o țară foarte sigură pentru cetățeni și turiști. În „Raportul pentru cetățenii americani care călătoresc în afara granițelor”, România este indicată ca având un risc scăzut și foarte scăzut de infracțiuni, clasându-se pe locul 25 în…
Mai mult...Semne bune anul n-are…
Noul an debutează cu salarii și pensii înghețate. Guvernanții au anunțat setul de măsuri prin care încearcă să reducă cheltuielile publice. Începând cu data de 1 ianuarie 2025, cuantumul brut al salariilor de care beneficiază bugetarii se menţine la nivelul din luna noiembrie 2024. Orele suplimentare nu se vor mai plăti, urmând ca acestea să se compenseze numai cu timp liber. De asemenea, bugetarilor nu li se vor acorda anul viitor premii, bonusuri sau alte drepturi de…
Mai mult...