Sub genericul „Produsele traditionale inregistrate de producatorii din Salaj” in Zalau au avut loc manifestari cu scopul de a valorifica retetele traditionale specifice zonei, transmise de la o generatie la alta. Salajul are 176 de producatori atestati in realizarea produselor traditionale
Cum lumea are retriciente privitoare la globalizarea care o ameninta, incearca prin aproape toate modurile de a iesi intr-un fel sau altul de sub imensa palarie a aducerii la numitorul comun. Portul, obiceiurile, produsele traditionale sunt o arma in lupta pastrarii identitatii unei comunitati sau chiar a unei natiuni. Sub genericul „Produsele traditionale inregistrate de producatorii din Salaj pana in septembrie 2009” in municipiul de sub Meses s-au desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute o serie de manifestari cu scopul de a valorifica retetele traditionale specifice zonei, transmise de la o generatie la alta. Sa nu uitam ca Salajul prin SC Viomil SRL din Zalau a avut prima prima inregistrare din tara la Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti. La ora actuala judetul nostru are 176 de producatori atestati in realizarea produselor traditionale, autentice, care se disting in mod clar de alte produse similare. Sfera unor astfel de produse este larga, de la produse de panificatie si preparate din carne, pana la ecoconserve si palinca. Evenimentul de sambata la care au participat reprezentanti din Ministerul Agriculturii, oficialitati locale, le-a dat prilejul producatorilor salajeni, dar si catorva producatori din Polonia si Slovacia sa-si etaleze produsele traditionale din industria alimentara, in fata unui numeros public, produse care intra intr-un sistem inconfundabil, sfidand parca globalizarea.