Zece eleve au ajuns la urgenta dupa ora din laboratorul de chimie
La Scoala Gimnaziala „Andrei Muresanu” din Cehu Silvaniei conducerea scolii si cadrele didactice au dat alerta de gradul „0” joi la orele pranzului, cand 10 eleve de clasa a VII-a au acuzat cefalee, ameteli si stari de greata, dupa ce au avut ore in laboratorul de chimie. Profesorii au evacuat scoala si au solicitat prin dispeceratul unic 112 trei ambulante care le-au transportat pe toate cele 10 fete de 13 ani la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. In timp ce medicii de la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) din Zalau investigau elevele pentru a stabili un diagnostic si posibila substanta cu care se presupunea ca s-au intoxicat, laboratorul de chimie al scolii a fost sigilat si verificat din fir in par de Politie, a fost chemata si o echipa de la E-ON Gaz, reprezentanti din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj si autoritatile locale.
S-a constatat… confort termic crescut
Directorul scolii, Olga Radu, a declarat vineri pentru Graiul Salajului ca echipele sosite de urgenta la fata locului nu au descoperit nicio substanta suspecta in laboratorul de chimie si nu poate preciza care ar fi fost cauza starilor de rau pe care le-au acuzat elevele. „Azi am avut controlul celor de la Directia de Sanatate Publica si nu s-a constatat absolut nimic. In raport scrie ca in sala de clasa este confortul termic crescut, ventilatia naturala este asigurata prin geam termopan, clasa este dotata cu o chiuveta cu apa rece folosita doar pentru orele de chimie. Nu ne putem explica ce s-a intamplat, dar este exclusa orice intoxicatie cu o substanta din laborator. Initial, doar doua eleve au acuzat stari de rau, dupa care inca patru si apoi celelalte. Probabil a fost caldura din clasa, s-au panicat, iar noi am considerat ca este mai bine sa urmam protocolul”, precizeaza directorul Olga Radu. Din spusele directorului reiese ca este exclusa si varianta unei intoxicatii cu gaz, pentru ca centrala cu care se asigura incalzirea in scoala este amplasata intr-un alt corp al cladirii, iar tevile sunt directionate pe exterior. De altfel, nici criminalistii, dar nici echipa de la E-ON nu au descoperit nicio subsatanta suspecta in laborator. Cercetarile in sala de curs s-au finalizat vineri, iar de azi clasa va putea fi folosita din nou pentru ore. „Au desigilat sala de clasa azi (vineri – n.r.) si de luni putem folosi din nou incaperea pentru ore”, subliniaza directorul. De altfel, conducerea scolii a negat posibilitatea ca cele 10 eleve sa fi consumat vreo substanta suspecta sau sa fumeze, motivand ca unitatea este supravegheata prin sistem video, iar profesorii de serviciu supravegheaza elevii in pauze. Posibilitatea unei toxiinfectii alimentare a fost si aceasta exclusa, mai ales din cauza laptelui sau cornurilor, pentru ca toti elevii din scoala au consumat produsele in zilele anterioare, iar la ora incidentului nu au fost distribuite produsele elevilor. Conducerea scolii asteapta rezultatele analizelor de sange efectuate de medicii de la UPU si raportul final de control al autoritatilor.
Simptome de intoxicare
Directorul de ingrijiri din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta, Ramona Marincas, a declarat vineri pentru Graiul Salajului ca cele 10 eleve au sosit la spital cu cefalee, ameteli si stari de greata si au fost tinute sub supraveghere cateva ore. Pentru a se stabili substanta cu care se presupune ca au intrat in contact, feteleor li s-au recoltat probe de sange, iar joi seara au fost externate. Vineri, toatele cele 10 eleve s-au intors la scoala, lucru confirmat de directorul Olga Radu si de primarul orasului Cehu, Andrei Varga.
Panica la o scoala din Cehu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...