Secolul XXI a adus provocari in multe domenii care au avut o dezvoltare cu totul remarcabila in ultimele decenii, iar sportul, alaturi de tehnologie, era pe o traiectorie ce parea de nestavilit pana cand s-a izbit de un obstacol neasteptat in 2020.

rn

Extinderea foarte rapida a unui agent patogen necunoscut a adus si intregul univers al sportului intr-un moment fortat de repaus aproape complet. Iar exceptiile de la aceasta pauza fortata sunt tot mai putine.

rn

Raspandirea coronavirusului pe intregul mapamond a provocat o instabilitate uriasa, care a atins in aceste zile un nou reper memorabil: Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amanate pentru vara anului 2021.

rn

Bineinteles, hotararea a venit intr-un context ce continua sa se prezinte defavorabil, dupa o lunga perioada in care vestile proaste s-au tot acumulat. in ultimele trei saptamani, mari competitii au fost nevoite sa adopte masuri similare sau chiar mai drastice, in conditiile expansiunii crizei COVID-19. Luand in considerare impactul intreruperii unor asemenea evenimente, putem spune ca intreaga activitate sportiva se regaseste intr-un moment de cumpana.

rn

Treptat, pe masura ce noul virus s-a extins la nivel international, au fost aplicate diferite metode in incercarea de a duce competitiile mai departe.

rn

Fotbalul a incercat sa adopte la cel mai inalt nivel, varianta disputarii partidelor fara spectatori. insa, ca urmare a agravarii situatiei pe plan european, UEFA a decis suspendarea Ligii Campionilor si a Europa League. Situatia a devenit bizara mai ales in Champions League. Mansa retur a optimilor de finala s-a finalizat doar partial, cu patru dueluri transate din opt.

rn

In zilele care au urmat, principalele campionate interne care nu o facusera deja, si-au intrerupt activitatea, exceptii notabile reprezentand atunci Superliga din Turcia si primul esalon din Rusia. Liga I a fost, la randul ei, nevoita sa-si suspende sezonul 2019-2020, pana la o ameliorare a situatiei generale din Romania. Pentru toate competitiile europene de club, impasul continua sa se adanceasca.

rn

Intr-un asemenea context, reprogramarea unui Campionat European organizat in 12 state a devenit inevitabila. UEFA a reprogramat turneul final tot pentru vara anului viitor.

rn

In noaptea care a succedat ultimelor partide din Champions League (11-12 martie), influenta coronavirusului a pus capat ostilitatilor si in NBA. Liga profesionista de baschet a Americii de Nord a amanat pe termen nedefinit stagiunea, ca urmare a infectarii centrului lui Utah Jazz, Rudy Gobert. Francezul care initial nu a tratat problema virusului intr-o maniera potrivita a fost primul baschetbalist testat pozitiv pentru COVID-19.

rn

Din acel moment, s-a hotarat suspendarea tuturor partidelor care nu se aflau inca in desfasurare. intre timp, efectele coronavirusului asupra programului ligii au devenit majore pe termen lung, dupa ce chiar si starul Kevin Durant a fost confirmat ca fiind infectat. Principala achizitie a lui Brooklyn Nets din vara precedenta este probabil cel mai cunoscut jucator afectat direct de virusul provenit din Wuhan.

rn

Intr-un scenariu optimist, bleacherreport.com descrie prin intermediul datelor ESPN, ca sezonul regulat s-ar putea relua chiar si in august, desi programul stagiunii ulterioare va fi afectat. intr-un cadru contrar, al anularii, riscurile financiare insumeaza (pentru echipele din NBA) pierderea a aproximativ 500 de milioane de dolari (conform mediafax.ro). NHL (liga profesionista de hochei) a fost intrerupta la scurta vreme dupa suspendarea NBA, iar liga de baseball MLB si-a amanat deja startul sezonului.

rn

Debutul lunii martie a adus si intreruperea circuitelor profesioniste de tenis, eveniment declansat practic, la Indian Wells. Turneul californian a fost prima competitie majora anulata in 2020 din pricina coronavirusului. S-a ajuns in prezent, pana la punctul in care ostilitatile sa fie reluate cel mai devreme pe 7 iunie. in consecinta, Roland Garros 2020 a fost reprogramat pentru finalul lunii septembrie, iar organizarea de la Wimbledonului este in dubiu.

rn

Sporturile cu motor au de suferit enorm in conditiile pandemiei de coronavirus. in ciuda unor eforturi considerabile de rearanjare a programului competitional, Formula 1 a fost nevoita sa anuleze deja Marele Premiu Al Principatului Monaco, alaturi de cel al Australiei. Toate celelalte curse programate pana la jumatatea lui iunie au fost amanate. in Motomondialul de viteza, s-au produs, de asemenea schimbari ale calendarului. Cel dintai Grand-Prix al clasei regine ar fi inca programat la Jerez pe 3 mai. Doua dintre competitiile primordiale ale motorsportului international (F1 si Moto GP) nu au debutat in 2020.

rn

Campionatul Mondial de Snooker – disciplina care si-a continuat recent parcursul normal – va urma sa fie disputat in timpul verii, conform adevarul.ro. Evenimentul de la Sheffield ar fi trebuit sa se desfasoare intre 18 aprilie si 4 mai.

rn

Finalmente, extinderea masiva a coronavirusului avea sa afecteze major si intregul program al activitatilor olimpice si preolimpice. Deciziile radicale luate de Canada si Australia, de a nu trimite delegatii la Tokyo in 2020, au prevestit inevitabila amanare a Olimpiadei din Japonia.

rn

Impactul pandemiei de coronavirus si-a aratat adancimea si in sport (de altfel, intr-o perioada foarte scurta). Efectele negative ale acestui impas ar putea fi doar la inceput, luand in calcul si aspectele financiare ale industriei sportive.

rn

In acelasi timp, merita amintit ca multi sportivi de clasa mondiala se implica activ pentru combaterea efectelor COVID-19. Sustinerea lor se transpune atat in plan moral, cat si in cel financiar.

rn

Planeta trece printr-o perioada deosebit de grea, iar ceea ce am putea numi acum si simplele jocuri, nu sunt ocolite absolut deloc. Evenimentele sportive sunt deja trecute pe un plan secund al perceptiei umane, dar desfasurarea lor reprezinta inca un punct de interes important in societatea actuala.