De la începutul pandemiei de coronavirus până în prezent, în Sălaj au murit peste 600 de persoane din cauza infectării cu Covid-19. Altfel spus, trei sate au fost, pur și simplu, șterse de pe harta județului.
Potrivit celor mai recente date oficiale, Sălajul rămâne în scenariul roșu, cu o incidență la nivel de județ de 4,11 cazuri la mia de locuitori, chiar dacă numărul cazurilor nou-confirmate înregistrează un trend descendent în ultima săptămână.
Datele oficiale din aplicația Corona Forms arată că, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 45 de cazuri de infectare/ reinfectare cu SARS-CoV-2 și au fost raportate nouă decese.
Trei comune din Sălaj – Dragu, Șimișna și Dobrin – sunt cu rată de infectare zero, în timp ce pe primul loc în ”topul” incidenței a trecut comuna Hereclean, iar incidența în Municipiul Zalău este sub 6 la mia de locuitori.
Tot în ultimele 24 de ore s-a înregistrat un număr mare al persoanelor vaccinate. Potrivit Instituției Prefectului, în 15 noiembrie au fost administrate 1.627 de doze de vaccin.
La nivelul regiunii Nord-Vest, județele Bistrița-Năsăud, Maramureș și Satu Mare au trecut în scenariul galben având incidența cazurilor sub 3/1000 de locuitori, în timp de județele Cluj și Bihor rămân în scenariul roșu, având o incidență de 6,42, respectiv 6,89 la mia de locuitori.
Situația epidemiologică se prezintă astfel: 17.391 persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei; 45 de persoane confirmate/reinfectate în ultimele 24 de ore; 16.083 pacienți declarați vindecați de la începutul pandemiei; 713 cazuri pozitive în prezent, din care 192 persoane spitalizate pe secţie, iar 511 persoane cu test pozitiv aflate la domiciliu, care au consimțit să se izoleze (monitorizate de medicul de familie); 11 persoane spitalizate pe secţiile ATI. 608 persoane decedate sunt înregistrate de la începutul pandemiei, din care 9 în ultimele 24 de ore.
Aglomerația de la vaccinare, un fel de rezultat fals pozitiv
Vedem, în ultimele zile, că presa constată că e aglomerație la centrele de vaccinare, că se înregistrează o creștere a numărului celor care se imunizează. Doar că, de fapt, lucrurile nu stau chiar așa, din păcate. Aglomerația e dată de faptul că în aceste zile se prezintă la rapel cei care s-au îngrămădit, într-adevăr, la vaccinare în urmă cu trei săptămâni, de frica introducerii certificatului verde.
Un record al ratei vaccinării (peste 2.000 de persoane) s-a înregistrat cu trei săptămâni în urmă, la data de 25 octombrie, iar mare parte dintre persoanele cărora le-a fost administrată prima doză de vaccin s-au prezentat pe 15 noiembrie la rapel (în cazul imunizării cu Pfizer). Potrivit Instituției Prefectului, în 15 noiembrie au fost administrate 1.627 de doze de vaccin.
Certificatul verde, blocat la Camera Deputaților
Bâlbâiala autorităților cu privire la introducerea sau neintroducerea certificatului verde a dus la o scădere semnificativă a numărului celor care se vaccinează. În prezent, proiectul s-a blocat la comisiile de la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. PSD a depus un amendament potrivit căruia statul va suporta cheltuielile pentru 20 de teste gratuite în primele două luni de la intrarea în vigoare a proiectului pentru fiecare persoană nevaccinată angajată la stat. PNL s-a abținut de la vot.
Urmează ca Ministerul Finanțelor să trimită un punct de vedere, cu privire la costurile pe care le presupune implementarea acestei măsuri. Cel mai probabil, proiectul va fi supus la vot abia săptămâna viitoare, iar dacă certificatul verde va fi introdus, acest lucru se va întâmpla abia din luna decembrie.
Asta în condițiile în care autoritățile recunosc că, din luna ianuarie încolo, este foarte probabil să ne confruntăm cu valul 5 al pandemiei.
Testarea elevilor se va face de săptămâna viitoare. Probabil.
Potrivit ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, testele de salivă vor fi folosite în școli începând de săptămâna viitoare.
Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va face în zilele de luni și joi, la nivelul fiecărei unități de învățământ.
Testarea se va efectua în sala de clasă sau în grupă, de către cadrul medical sau persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor.
Rămâne de văzut câte persoane vor fi dispuse să efectueze aceste teste copiilor, dar și cât timp din orele de curs va fi alocat pentru testare.
Pentru un rezultat corect, copiii nu trebuie să consume alimente sau băuturi cu 30 sau chiar 60 de minute înainte de efectuarea testării, ceea ce înseamnă că lunea și joia copiii nu vor mai putea mânca acasă micul dejun.
Dar înainte de pandemie, câte persoane au decedat în aceeași perioada. Nu cumva mai multe ?