Primarul Zalaului, Radu Capîlnașiu, a anunțat ca lucrarile de modernizare a spațiilor verzi și a trotuarelor din zona cuprinsa între Zahana – Ceas sunt aproape de final, dar continua în zona Casei de Cultura a Sindicatelor. 

“S-au concretizat primele lucrari pe strada 9 Mai, se intra pe lânga Casa de Cultura a Sindicatelor cu reabilitarea asfaltului, parcarilor din arealul respectiv. La Casa de Cultura a Sindicatelor am solicitat sa se scoata stâlpii cu lanțuri, care, dupa parerea mea, arata urât, unii au fost înclinați de mașini. Se vor face dotari cu mobilier urban, cu banci și coșuri de gunoi”, a spus primarul.
De azi încep lucrarile de modernizarea a toaletei publice din Parcul Central, recent reabilitat. Nevoie de toaleta este, în special pe perioda sezonului cald, când parcul este frecventat de foarte multe persoane, în special copii cu parinți și bunici. Amenajarea se face cu bani din bugetul local, deoarece în proiectul de modernizare a parcului nu a fost inclusa si constructia unei toalete publice sau modernizarea celei vechi. Costul lucrarii este de 243.000 de lei cu TVA (55.000 de euro). Se va moderniza grupul social existent și se va etaja în scopul crearii unor spații pentru personalul care administreaza parcul. La parter se va amenaja un WC pentru femei, un WC pentru barbați, un WC pentru persoanele cu dizabilitați și o camera de schimbat scutece destinata mamelor și bebelușilor. La etaj se vor amenaja doua vestiare (femei și barbați), un WC pentru personalul care întreține parcul, un birou pentru administrator și o magazie pentru depozitare de diverse materiale necesare pentru întreținerea parcului și a toaletei.
Serviciul va fi taxat. Cel mai probabil, taxa de utilizare a serviciului va fi de 1 leu, tariful actual prestat de DGADP pentru toaleta de pe platoul de marmura.

Se amenajeaza loc de picnic pentru zalauani

Conform legilor în vigoare, picnicul este interzis, cu excepția locurilor special amenajte de catre primarie. Edilul Zalaului a anunțat vineri ca va amenaja un astfel de loc de picnic în poienița Aghireșului. Locul este frumos, stop_coloana cu copaci pentru umbra, dar deste destul de inaccesibil. Pentru a ajunge acolo, zalauanii trebuie sa strabata kilometri buni prin padure, pe un drum forestier accidentat. Primarul spune ca se va lucra la pietruirea și lațirea drumului. De asemenea, la locul pentru picnic va trebui sa se monteze toalete, pubele pentru aruncarea deșeurilor, locuri pentru gratare și sa fie asigurata o sursa de apa.

Proiecte mari care așteapta fonduri europene

Printre marile proiecte pe care Primaria Zalau vrea sa le realizeze cu fonduri europene sunt reabilitarea strazilor Crasnei, Tudor Vladimirescu, Corneliu Coposu și Gheorghe Doja, Bulevardul Mihai Viteazul. Primarul s-a gândit și la bicicliști, carora vrea sa le amenajeze piste de biciclete, tot din bani europeni, dar nu pe trotuare, ci “mușcând” din carosabil. “Aș prefera ca aceste piste sa nu fie pe trotuar, mai ales pe bulevard. Cel mai bine ar fi sa se reduca banda de circulație, de la 3,5 metri, cât este în prezent, la 3 metri și sa se faca piste de biciclete cu delimitare fizica, astfel încât autovehiculele sa nu poata intra pe ele”, este propunerea lui Capîlnașiu. Acesta a precizat ca actualele “piste pentru biciclete” din zona centrala, de pe trotuarele pavate, sunt “benzi pentru mamici cu caruciare”.
Un alt proiect important este reabilitarea termica a liceelor, școlilor și gradinițelor. Cei din primaria aproape au finalizat proiectele pentru licee și școli și le pregatesc pe cele pentru gradinițe. Primarul spune ca lucrarile care se deconteaza pe aceste axe includ înlocuirea sistemului de iluminat, a tâmplariei (geamuri, uși) și a sistemelor vechi de termoficare, care mai dau rateuri, chiar daca centratele termice sunt noi.
Primaria așteapta ghidurile solicitantului pentru a putea depune proiectele pe sesiunea de finanțare 2014 – 2020.