Problema palincii a dat multa bataie de cap atat producatorilor, cat si autoritatilor. Recent, statul a luat o noua masura, prin care transfera pe umerii taranilor toate responsa- bilitatile, renuntand la sigiliul pus pe cazane si obligandu-i pe proprietarii lor sa informeze pe propria raspundere productia pentru plata accizei.

La ora actuala, toate gospodarile individuale care detin in proprietate instalatii de productie de tuica si rachiuri trebuie sa fie inregistrate la autoritatea vamala teritoriala si au obligatoriu un sigiliu aplicat pe instalatii pe toata perioada de nefunctionare. Atunci cand se intentioneaza sa fie produsa palinca din recolta proprie, se solicita in scris autoritatii vamale desigilarea instalatiei, iar in prima zi lucratoare dupa expirarea perioadei de functionare a instalatiei, autoritatea trebuie sa resigileze cazanele si sa calculeze acciza datorata, in functie de productie. Asta presupune ca un reprezentant al autoritatii vamale sa se deplaseze pana la respective gospodarie pentru a pune si a scoate sigiliu si a-l informa pe proprietar cat anume are de plata la acciza.

 

Cad sigiliile de pe cazane

Sistemul actual va fi insa modificat de Guvern, prin noi proceduri care transfera, practic, pe umerii proprietarilor de gospdarii responsabilitatea de a anunta statul cat anume au produs si de a solicita sa le fie calculat cat au de plata. Modificarea a fost introdusa in contextul in care autoritatile fiscale au fost restructurate, cu reducerea schemei de personal. Astfel, regula conform careia instalatiile de productie detinute de catre gospodarile individuale inregistrate poarta obligatoriu sigiliile aplicate de catre autoritatea vamala teritoriala, pe toata perioada de nefunctionare va fi abrogata, iar proprietarul va fi obligat sa anunte singur, pe propria raspundere, cantitatile de produse obtinute, in termen de trei zile de la finalizarea procesului de productie. De asemenea, atunci cand intr-o gospodarie individuala se intentioneaza sa fie produse tuica si rachiuri din recolta proprie, nu va mai fi solicitat autoritatii vamale desigilrea instalatiei, in conditiile in care acest sistem al sigiliului va fi desfiintat, ci proprietarul va trebui sa isi notifice in scris intentia, mentionand calitatea si tipul de materie prima ce urmeaza sa fie prelucrata, perioada in care instalatia va functiona, precum cantitatea de produse estimate sa fie obtinuta. Acciza va deveni exigibila la momentul finalizarii procesului de productie, iar termenul de plata este este pana la 25 a lunii imediat urmatoare celei in care acciza a devenit exigibila.

 

Cum se calculeaza acum acciza

Conform legii, pentru tuica si rachiurile din fructe destinate consumului propriu al unei gospodarii individuale, in limita unei cantitatI echivalente cu cel mult 50 de litri de produs pe an cu concentratia alcoolica de suta la suta, nivelul accizei datorate reprezita 50 la suta din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, respective 500 de euro la 100 de litri de alcool pur. Cum palinca noastra are in jur de 50 de grade, pentru 100 de litri se va plati o acciza de 250 de euro, iar pentru 50 de litri, cat este permis la o gospodarie, se va plati o acciza de 125 de euro.