Palatul Copiilor, instituție care oferă o serie de activități extra școlare elevilor din municipiu, ăși va desfășura activitatea, din septembrie, tot în incinta Școlii Gimnaziale “Iuliu Maniu”.
Între cele două părți există un contract de comodat încheiat încă din 2015, în baza căruia Palatul Copiilor poate folosi, în mod gratuit, 6 săli de clasă situate în corpul C al şcolii, şi a 5 săli clasă, aflate în Corpurile A şi B.
În vederea derulării activităţilor în bune condiţiii, directorul Palatului Copiilor, prof. Gabriela Olar, a solicitat prelungirea dreptului de folosință gratuită a acestor spații și în anul școlar viitor. Consiliul de Administrație a unității de învățământ și-a dat acordul, fiind necesar însă și un vot favorabil din partea Consiliului Local Zalău în acest sens.
Spațiile ar urma să poată fi folosite începând cu data de 1 septembrie 2023, până la data intrării în reabilitare efectivă a unităţii de învăţământ, dar nu mai târziu de 31 august 2024.
“Activităţile desfăşurate de către elevi la Palatul Copiilor, precum și proiectele implementate până în prezent s-au dovedit a fi benefice copiilor din municipiu, prin activităţile şi proiectele artistice, culturale, educaţionale şi de dezvoltare personală, concursuri, expoziţii”, spun reprezentanții primăriei, în referatul care însoțește proiectul de hotărâre privind propunerea de aprobare a Proiectului de hotărâre privind prelungirea duratei transmiterii în folosinţă gratuită Palatului Copiilor a unor spaţii situate în incinta Şcoala Gimnaziale „luliu Maniu” Zalău în vederea desfăşurării activităţii unităţii de învăţământ și ca sediu.
Școlarii din municipiu au pierdut Palatul Copiilor Zalău în 2015, după ce imobilul care găzduia instituția a fost revedicat.
Aventura proprietății de pe strada Crișan, unde a funcționat Palatul Copiilor, a început în momentul în care moștenitorii familiei Faluvegy au cerut retrocedarea imobilului. Au fost zeci de termene în diferite instanțe, cu obținerea sentinței de retrocedare în anul 2009, printr-o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Doar că Inspectoratul Școlar Județean Sălaj a investit peste un milion de lei în perioada în care a funcționat acolo Palatul Copiilor, pentru modernizarea clădirii existente și extinderea acesteia cu spații noi. Astfel că ISJ a dat în judecată proprietarii imobilului pentru a recupera banii investiți, iar în 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat proprietarii imobilului să plătească instituției suma de 1,1 milioane de lei. Banii nu au mai ajuns la Inspectoratul Școlar, deoarece instituția nu a solicitat, la momentul respectiv, recuperarea sumei investite de la noii proprietari, în baza sentinței definitive a instanței. Astfel, dreptul s-a pierdut, prin împlinirea termenului de prescripție.
În cauza penală privind prejudiciul adus Inspectoratului Școlar Județean Sălaj prin nerecuperarea în termen a sumei de aproape 1,1 milioane de lei, nu s-a găsit niciun vinovat. Procurorii au clasat dosarul în 2021.
Totuși, actuala conducere a ISJ a mers mai departe, căutând dreptatea la Judecătoria Zalău, unde a intentat proces împotriva fostului consilier juridic al instituției, Viorica Jeler, care a demisionat din funcție în momentul demarării anchetei.
Magistrații au respins însă plângerea Inspectoratuui Școlar Județean ca fiind nefondată.
Scoasă la licitație de către moștenitori, proprietatea de pe strada Cloșca a fost cumpărată de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului. Aici se construiește acum un complex școlar care va avea o capacitate de 600 de elevi. Vor fi amenajate și terenuri de sport și, practic, se vor derula activități asemănătoare cu cele ale fostului Palat al copiilor. Noul complex școlar ar putea fi dat în folosință chiar anul acesta.