După aproape 6 ani de când s-a născut ideea reabilitării și modernizării clădirii Palatului Administrativ, proiectul derulat prin Programul Operațional Regional a ajuns la final.

Sute de mii de ore de muncă, idei și acte normative necesare, eforturi manageriale care au depășit limite neștiute, provocări peste provocări, toate adunate au dus la o clădire inteligentă, eficientă energetic, modernă, demnă de Palat Administrativ.

În plus, este și singura clădire publică din țară care se poate mândri cu sistemele energetice implementate aici, prin ideea ”nebună” a echipei de proiect condusă de Mircea Ciocian și a conducerilor Prefecturii de pe vremea când a apărut ideea -prefectul Marin Nițu, apoi când s-a scris și aprobat proiectul tehnic – prefectul Florin Florian și subprefectul Alexandru Vegh.

Lucrările efective s-au derulat sub prefecții Virgil Țurcaș și Dari Toma, iar la finalizarea lor s-a nimerit ca echipa de conducere a instituției să fie alcătuită din trei persoane care și-au pus amprenta asupra acestui proiect – prefectul Dari Toma și subprefecții Florin Florian și Virgil Țurcaș.

În toți acesți ani, Mircea Ciocian și echipa de proiect au fost cei care s-au ocupat în cel mai mic amănunt ca transformarea clădirii să fie realizată la timp și totul să iasă ”ca la carte”.

Conferință de presă final de proiect

Detalii despre provocări și finalitate au fost dezvăluite în cadrul conferinţei de presă organizată la finalizarea proiectului “Creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ Zalău”, în prezența prefectului Dari Toma, a subprefectului Adriana Sabou, a oficialului MAI George Dina – expert superior DGRIP, a lui Ovidiu Ghiurco – coordonator programe BJ Sălaj – ADR Nord Vest, a lui Mircea Ciocian – manager de proiect însoțit de membrii echipei de proiect.

Finalizată în 1971, Palatul Administrativ si-a pierdut acum denumirea de ”clădire comunistă”, dar a câștigat titulatura de ”unica clădire inteligentă și verde din Sălaj”.

  • De la ”Așa a fost” la ”Asta a devenit”...

”A fost cea mai mare provocare a noastră. Practic, în 2016 s-a născut ideea reabilitării clădirii profitând de fondurile europene, pentru a putea oferi cetăţenilor servicii de o calitate cât mai bună, dar şi pentru a reduce poluarea prin utilizarea de surse regenerabile de energie.

Instituția Prefectului – Județul Sălaj, în calitate de Beneficiar, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management şi Agentia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 au semnat în data de 23 noiembrie 2018 contractul de finanțare nerambursabilă pentru acest proiect, unic în țară. Ne-am propus ca obiectiv transformarea Palatului Administrativ – Zalău dintr-o clădire clasică, depașită moral, într-o clădire modernă, prin lucrări de eficientizare energetică. Și am reușit să modernizăm integral clădirea pentru ca azi să ne bucurăm de o clădire publică inteligentă, care găzduiește câteva servicii publice importante pentru populație. Le mulțumim tuturor prefecților și subprefecților care au contribuit la implementarea efectivă a proiectului, mai ales echipei de proiect”, a precizat directorul Mircea Ciocian.

Sistemul de management energetic integrat (BMS) – primul sistem implementat într-o clădire publică

Palatul Administrativ Zalău are o suprafaţă desfășurată de 5.808 mp şi o suprafaţă utilă de 4.857 mp. Prin implementarea proiectului s-a realizat anveloparea clădirii, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, înlocuirea corpurilor de încălzire cu ventilo-convectoare, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de iluminat, instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare şi a unui sistem de management energetic integrat (BMS), având ca rezultat reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră și folosirea în proporție de peste 15% a energiei obținute din surse regenerabile.

Palatul Administrativ din Zalău a devenit, astfel, prima clădire publică inteligentă din Sălaj, cu corpuri de încălzire cu ventilo-convectoare, furnizarea apei calde cu ajutorul panourilor solare, corpuri de iluminat de tip led cu senzori de mişcare şi prezenţă, staţie de alimentare autoturisme electrice şi posibilitatea setării unui microclimat propriu pentru fiecare încăpere în parte.

Mircea Ciocian a precizat că, la momentul proiectului tehnic a fost o provocare implementarea acestui sistem BMS pentru că nu mai fusese implementat într-o clădire publică, practic a fost o provocare dusă la capăt cu succes.

Clădirea reabilitată este, în prezent, sediul Instituţiei Prefectului Sălaj şi a Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte, aici funcţinând şi alte instituţii ale statului precum Direcţia Judeţeană de Statistică, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul Judeţean Anticorupţie, Autoritatea Electorală Permanentă Sălaj şi Structura Teritorială pentru Probleme Speciale.

Ovidiu Ghiurco (ADR Nord-Vest) a felicitat echipa și conducerea Prefecturii Sălaj pentru succesul proiectului și faptul că Sălajul ocupă locul I în regiune la absorbția fondurilor europene prin POR, atțt de către autorități publice, cât și de mediul privat.

Valoarea finală a proiectului de modernizare a Palatului Administrativ este de 26.407.683,17 lei, din care 18.441.446,29 lei suma nerambursabilă din fonduri europene şi o contribuţie a Ministerului Afacerilor Interne de 7.966.236,88 lei.

Rebilitarea Palatului Administrativ oferă condiiţii mai bune de muncă angajaţilor Instituţiei Prefectului Sălaj şi ai celorlalte instituţii de stat care au sediul în această clădire, ceea ce duce, implicit, la sporirea calităţii serviciilor oferite pentru cetăţenilor judeţului.

Expertul MAI, George Dima, a dezvăluit că ar lua la Minister întreaga echipă de proiect care a reușit să transforme Palatul administrativ într-o clădire inteligentă pentru a implementa astfel de sisteme și în alte instituții din țară.